De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: 'Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien'

Op het EK offerde De Lie zich compleet op voor Van Aert. Was dat de goede keuze? José De Cauwer denkt er het zijne van.

UEC Road European Championships 2023 Elite Mannen

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op en rond de Drentse VAM-berg kon hij zijn ontsnapte (merken)ploeggenoot Christophe Laport net niet meer bijhalen in de sprint bergop. Andermaal zilver voor de Belg.

Waar Christophe Laporte zijn ploeggenoot is in het dagelijks leven, was het Belgische talent Arnaud De Lie dat gisteren in de Belgische ploeg. En wat voor ploeggenoot! De Stier van Lescheret reed op de Drentse vuilnisbelt een ijzersterke koers.

Uiteindelijk werkte hij in de laatste keer VAM-berg voor Wout van Aert. Die zette hij perfect af en hij sprintte zelf op zijn monsterverzet nog naar een vierde plek, net achter Nederlands sprinttalent Olav Kooij.

Rollen omdraaien?

De tactiek van de Belgen zorgde achteraf voor wat rumoer bij het Sporza-duo Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer. Op de website van Sporza blikken de twee terug.

De Cauwer was onder de indruk van De Lie. "Hoe meer koersen we van De Lie gaan zien, hoe meer we overtuigd gaan raken" zegt hij. Toch snapt hij wel dat De Lie zich nederig opstelde. "Wout van Aert is in die groep nog de kopman. Het is dan ook logisch dat De Lie zich onderdanig opstelt en nog niet durft. Achteraf bekeken, wat altijd makkelijk is, zou je zeggen: draai de rollen om."

Tekst gaat door onder advertentie

Jumbo-link Laporte en Van Aert

Dan was er ook nog de situatie dat Van Aert en Laporte in het dagelijks leven allebei bij Jumbo-Visma rijden. Dat ziet De Cauwer ook. "Je kan nooit verlangen dat een ploegmakker achter een ploegmakker rijdt. De Lie zat in de tang, maar dat is nu eenmaal zo."

Maar of we De Lie nog vaker zo 'onderdanig' zullen zien koersen in een landenwedstrijd? Dat denkt De Cauwer zeker ook niet. "Ik denk dat het een van de laatste keren is dat De Lie zo zal werken voor Van Aert."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023