Trainer Pogacar fietst zelf ook hard: hij is al over de 50, maar rijdt eigen PR's nog steeds aan flarden

Als je trainer op z'n oude dag z'n eigen klimtijden nog steeds spectaculair verbetert, geeft dat vertrouwen. Iñigo San Millan heeft er een hele filosofie bij. Interessant!

Il Lombardia 2023

Dat wielrennen geen sport is waarin je pak 'm beet zo na je dertigste het beste wel hebt gehad, is bekend. Er zijn tal van voorbeelden in het profwielrennen die dat al bewezen. We hoeven alleen de naam Valverde maar te noemen en je weet genoeg.

Op 52ste consequent anderhalve minuut sneller dan op 40ste

Topwielrenners worden steeds eerder prof en slaan de beloftencategorie over, maar voor meer recreatieve renners geldt dat je je tot op aanzienlijke leeftijd nog kunt verbeteren. Althans dat beweert en bewijst zeker niet de minste: de trainer van Tadej Pogacar.

In een uitgebreide tweet heeft Iñigo San Millán het eens niet over zijn pupil (over diens unieke vetverbranding zei hij in dit artikel trouwens al eens heel interessante dingen), maar over zichzelf.

De Spanjaard is namelijk zelf ook nog steeds een fanatiek wielrenner en hij schrijft over hoe hij zich op z'n 52ste nog steeds spectaculair verbetert op het klimmetje dat hij vaak oprijdt.

"Vandaag verpletterde ik m'n PR met 35 seconden, zo'n 25 watt", schreef hij op Twitter. "Daar ben ik heel blij mee, maar ik ben vooral blij dat ik op m'n 52ste consequent zo'n anderhalve tot twee minuten sneller van dan op m'n 40ste, met hetzelfde gewicht."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Z'n geheim: Z2-training met Z4-intervals

San Millán doet zijn 'geheim' uit de doeken. "Z2-trainingen, doorspekt met wat Z4-inspanningen. Door mijn eigen ervaring en van andere vijftigers en zestigers ben ik ervan overtuigd dat die trainingen ervoor kunnen zorgen dat je op die leeftijd nog steeds beter wordt en zelfs je levensduur kan verbeteren in termen van metabolische fitheid."

(Z2 en Z4 staat voor zogenaamde trainingszones, gepersonaliseerd op je eigen omslagpunt en dus te berekenen aan de hand van wattages en hartslag. Z2 is tempoduurtraining op 70 tot 80 procent van je maximale hartslag, Z4 intervals op 90 procent van je maximale hartslag - let op: hartslag is minder betrouwbaar als je vermoeid (van eerder trainingen) fietst.)

De trainer van Pogacar zegt dat hij altijd tijd vrijmaakt om te fietsen, hoewel hij een druk werkend leven heeft. "Ik werk 65 uur per week en ben 80 dagen per jaar op reis, maar zorg er altijd voor dat ik vier keer per week zo'n anderhalf uur tot een uur en drie kwartier kan trainen. Als ik het kan, denk ik ook dat anderen het kunnen."

Hieronder zie je z'n tweet. Klik op 'meer weergeven' om zijn hele verhaal in het Engels te lezen.

San Millan is al sinds Tadej Pogacar in 2019 vanuit de junioren de overstap naar UAE Team Emirates maakte diens trainer. De twee zien elkaar niet vaak en bellen ook niet, maar hebben wel dagelijks contact. "Ik laat de keuze van het communicatiemedium over aan de renners en Tadej is, net als ik, geen beller", zei San Millan daarover tegen het Vlaamse magazine Knack.

Pelotonpraat
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023