🎥 Voor wie het gemist heeft: Thibau Nys hopt over boomstammen in masterclass cross

Wordt Thibau Nys de nieuwe uitdager voor Van der Poel en Van Aert in de cross? Op technisch gebied doet hij al niet voor ze onder. Kijk hoe handig hij gisteren was in Waterloo!

Baloise Belgium Tour 2023 - stage-5

Dat het spreekwoord 'zo vader, zo zoon' zeker opgaat voor Sven en Thibau Nys weten we inmiddels al een tijdje. Vader Sven is een crosslegende en Thibau is er eentje in wording. De 20-jarige Nys jr. boekte gisteren in het Amerikaanse Waterloo zijn eerste zege in de Wereldbeker.

Bunnyhop deluxe

Dat deed hij op een leeftijd die twee jaar jonger is dan zijn vader, want die won 'pas' op z'n 22ste zijn eerste manche in de Wereldbeker. Thibau deed het in Waterloo, op het terrein van zijn fietssponsor Trek.

En hij liet die Trek van allerlei dingen doen die een gewone sterveling, of zelfs een professionele crosser, niet kan. Zo zat in het parkoers een passage met boomstammen, waar de andere crossers van de fiets moesten om te lopen.

Zoniet Nys. In een bunnyhop deluxe kan hij op de fiets blijven zitten. Op de beelden zie je eerst hoe teamgenoot Pim Ronhaar, uiteindelijk keurig derde gisteren, afstapt en daarna de bunnyhoppende Nys.

Ieder rondje weer

En Nys deed het ieder rondje, bovendien fietste hij als enige, of in ieder geval een van de weinigen de zeer steile helling op in het parkoers.

Crossprogramma komende weken

Komende week kan Nys nadat hij is bijgekomen van de jetlag zijn kunsten vertonen in de cross van Overijse. Dat is een van de grote crossen in Vlaanderen, maar het is dit seizoen geen Wereldbekermanche; het is de openingscross van de Superprestige.

De Wereldbeker wordt op 29 oktober hervat met de cross van Maasmechelen. Daarna staat 12 november Dendermonde op het programma. Het weekend daartussen is het al tijd voor het EK in Pontchateau.

Cyclocross
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 202c