Maurits Lammertink reed na wat seizoenen bij Roompot en Katusha voor het tweede achtereenvolgende seizoen bij Intermarché-Wanty-Gobèrt. Hij was geen topper, maar de Tukker had z'n plek gevonden in het profpeloton. Tot het noodlot toesloeg juni 2021.
Intensive Care
Het NK wielrennen van dat jaar, op 20 juni zou z'n laatste koers ooit zijn als profwielrenner. Twee dagen later maakte Lammerink namelijk een verschrikkelijk ongeval. Niet tijdens een training of een wedstrijd op de fiets. Nee, ironisch genoeg ging hij gewoon een ijsje eten met z'n gezin in Hengelo.
Lammetink haalde ze op, terwijl vrouw en kinderen bleven zitten in de auto. Hij haalde de eerste drie en moest daarna nog even terug voor het laatste ijsje. Op het moment dat hij dat wil doen, wordt hij geschept door een auto en vliegt meters door de lucht, vertelt z'n vrouw aan RTV Oost, in het kader van hun serie Ongekend Talent!, waarin ze mensen portretteren die vechten voor terugkeer in de maatschappij.
Want dat moest Lammertink doen. Uiteraard was hij blij dat hij nog leefde, maar hij was er slecht aan toe. Hij had meerdere bloedingen in zijn hoofd, belandde op de IC, waar de situatie verslechterde en hij uiteindelijk geopereerd moest worden.
Tekst gaat verder onder de advertentie
Prikkels
Die slaagde en aanvankelijk leek Lammertink snel te herstellen - dat zie je vaker bij goed getrainde lijven. Maar dat was alleen het fysieke deel. Het cognitieve deel bleef achter.
"Het heeft wel een paar maanden geduurd voor ik echt door had wat me was overkomen. Artsen vertelden wel dingen, maar ik begreep er niets van. Dan ga je bluffen, ja-knikken op alles. Pas na een paar maanden leerde ik langzaam en ook door de therapie wat er allemaal mis was in mijn hoofd", vertelt hij - praten gaat nog steeds moeilijk.
Maar Lammertink heeft van nog veel meer zaken last. Eigenlijk is elke dag een gevecht voor hem na het ongeluk.
"Ik kan slecht tegen prikkels. Ik ben heel moe en heb voortdurend hoofdpijn. Ik sta ermee op en gaandeweg de dag wordt het erger. De juiste woorden vinden is ook een probleem en ik ben vaak chagrijnig, heb een kort lontje. Televisiekijken lukt ook niet meer."
Tekst gaat verder onder het filmpje
Impact op hele gezin
Het hele gezin heeft er natuurlijk mee te kampen. Marion legt uit wat er allemaal bij komt kijken. "Maurits toont nog maar weinig betrokkenheid bij wat er in ons gezin gebeurt. Terwijl hij altijd heel sociaal en inlevend was. Als hij bij een wedstrijd over de finish kwam, vroeg hij gelijk naar de kinderen. Het doet pijn te merken dat die lieve partner en vader er nauwelijks nog is."
"In de keuken hangen ook schema's voor hem. Ook moeten de kinderen leren met zijn opvliegende gedrag om te gaan. We hebben afbeeldingen van batterijen die verschillend geladen zijn, zodat Maurits kan aangeven hoe het met zijn energieniveau zit", schetst Marion hoe ze er in de praktijk mee om proberen te gaan.
- Photo Anton Vos/ Cor Vos © 2020