10 Renners uit de World Tour waar je nog nooit van hebt gehoord (editie 2023)

Onze redacteur denkt toch een behoorlijk groot wielerkenner te zijn, maar van deze tien had hij nog nooit gehoord.

Vuelta a San Juan 2023 - San Juan - Training Day 1

Onlangs noemde de onvolprezen hoofdredacteur van Wieler Revue, dhr. Willem Sipkema, ter redactie de namen van een aantal wielrenners op waarbij ik dan de naam van de ploeg waar-ie afgelopen seizoen voor reed moest weten. Het ging om renners uit de WorldTour. Ik faalde hopeloos en het zette me met beide benen op de grond.

Want ik dacht ze wel allemaal wel te weten, als iemand die beroepsgedeformeerd zo ongeveer iedere iedere koers kijkt. Nee dus. En het had me ook niet moeten verbazen, want ik maakte in 2021 al eens een lijstje van 10 WorldTour-renners waar je nog nooit van hebt gehoord (ik dus niet in ieder geval).

Hoog tijd voor een nieuwe editie. Dit zijn de namen van 2023. Ken jij ze wel? Nou, dan ben je dus echt een opperkenner, wat mij betreft. Je mag je melden bij de NOS als commentator (al leert de recente geschiedenis dat je daar nu ook weer niet al te deskundig voor hoeft te zijn..)

1) Vinicius Rangel

22-jarige Braziliaan van Movistar reed in het begin van het seizoen nog in de Braziliaanse kampioenstrui, maar toch is hij me nooit opgevallen. Niet heel verwonderlijk misschien, want z'n beste resultaat afgelopen seizoen was een 22ste plaats in de tweede etappe van de Tour du Limousin-Périgord - Nouvelle Aquitaine...

2) Lukasz Wisniowski

Oké, voor deze schaam ik me een beetje, want deze 31-jarige Pool van EF Education-Easypost werd in 2018 nog tweede in Omloop Het Nieuwsblad, toen nog in dienst van Sky. Dit jaar is een 30ste plek in Milaan-Turijn z'n beste resultaat.

3) Rainer Kepplinger

Rainer Kepplinger is een 26-jarige Oostenrijker die in dienst is van Bahrain Victorious. Het is z'n eerste jaar bij de ploeg en hij werd 48ste in Strade Bianche. Verder reed hij vooral in de rittenkoersen van een week (Ronde van Romandië, Ronde van Baskenland, etc.)

Rainer Kepplinger met ploeggenoot Andrea Pasqualon op een iets grotere bank dan Van der Poel, Van Aert en Ganna tijdens Milaan-Sanremo | Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023

4) Igor Chzhan

Je zou denken dat je de naam Igor Chzhan wel onthoudt door de onmogelijke combinatie van de letters chzh achter elkaar, maar niets is minder waar. Deze Kazak - en dus rijdend voor Astana - kwam pas recent voor het eerst op mijn radar. Z'n vierde plek op het Aziatisch kampioenschap tijdrijden had ik even gemist..

5) Gianmarco Garofoli

Een naam die klinkt als een klok, maar ik had er nog nooit van gehoord. Hij is pas 21 en teamgenoot van Chzhan. Garofoli werd vijfde in de laatste etappe van de Ronde van Romandië.

6) Laurens Huys

Ook met een gevoel van schaamte moet ik bekennen dat er zelfs Belgische WorldTour-renners zijn waar ik nog nooit van heb gehoord. Of in ieder geval eentje dan toch: de 25-jarige Laurens Huys van Intermarché-Circus-Wanty. Hij reed nota bene de Giro en werd achtste in de vijftiende etappe, die werd gewonnen door Brandon McNulty.

Laurens Huys, duidelijk balend van het feit dat een redacteur van Wieler Revue hem niet kent | Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023

7) Andre Carvalho

Nota bene een naamgenoot van me, maar deze 25-jarige Portugees van Cofidis doesn't ring a bell... Blijkbaar niet goed opgelet tijdens de Vuelta, want daaraan deed hij mee. Z'n twaalde plek in de negentiende etappe (massasprint) is volledig langs me heen gegaan. Sorry, Andre!

8) Alexander Krieger

Nota bene een teamgenoot van Mathieu van der Poel en ik ken 'm niet! De 31-jarige Duitser koerst al sinds 2020 voor de ploeg van de gebroeders Roodhooft, maar daar komt na 2023 wel een einde aan: hij gaat naar Tudor Pro Cycling. In de afgelopen Giro sprintte hij naar een vijfde plek in de laatste etappe.

9) Felix Gross

Van een teamgenoot van Van der Poel naar een teamgenoot van Tadej Pogacar. En ook weer een Duitser. Felix Gross is 25 en heeft maar liefst dertien DNF's achter z'n naam - hij was niet heel actief in 2023 want hij reed zeven koersen wél uit. Hoewel hij voor een topteam rijdt, schaam ik me er dan ook niet voor dat ik 'm niet ken.

10) Tim Torn Teutenberg

Hier ben ik wel heel streng voor mezelf, want Tim Torn Teutenberg is pas sinds begin augustus stagiair bij Lidl-Trek (de 21-jarige Duitser rijdt komend seizoen weer voor het development team), maar ik kon de schitterende naam Tim Torn Teutenberg niet laten liggen...

Pelotonpraat
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023