Goed nieuws voor Roglic en Evenepoel? Messi won de Gouden Bal en dan wint in de Tour...

Een opvallend statistiekje over Lionel Messi die de Ballon d'Or wint en de Tourwinnaars van het jaar erna!

TOP 10 WORLD SPORTS NEWS EVENTS IN 2019

In het wielrennen heb je Velo d'Or, die dit jaar voor velen om onduidelijke redenen naar Jonas Vingegaard ging, en de voetbaltegenhanger voor de journalistenprijs voor beste wielrennen van het jaar is de Ballon d'Or. Onlangs werd bekend dat die in 2023 weer voor Lionel Messi is.

Dat is uiteraard niet voor de eerste keer. De laatste paar jaar wint Messi hem eigenlijk steeds om het jaar: in 2019, 2021 en dus nu weer in 2023.

Het Twitter-account van Cafe Roubaix vond daar een grappig statistiekje bij. Het is allesbehalve keiharde wetenschap, maar dat statistiekje is goed nieuws voor Remco Evenepoel en Pirmoz Roglic.

Blijft de statistiek in stand?

Telkens als Messi de afgelopen jaren de Gouden Bal won, konden we het jaar erna namelijk een nieuwe Tourwinnaar verwelkomen. Toen Messi in 2019 de Gouden Bal won, pakte Tadej Pogacar in 2020 z'n eerste Tourzege. In 2022 werd Pogi juist van de troon gestoten door Jonas Vingegaard nadat Messi in 2021 de Gouden Bal won.

Deze voetbal-wieler-logica volgende zouden we dus in 2024 weer een nieuwe Tourwinnaar moeten krijgen en dan zijn Roglic en Evenepoel natuurlijk de eerste twee kandidaten als de twee van 'De Grote Vier' die nog geen eindzege in de Tour op zak hebben.

Blijft deze statistiek in stand? We gaan het zien in juli...

Messi en de Gouden Bal

Lionel Messi won de Gouden Bal ook al een paar keer voor hij het steeds in oneven jaren ging doen. Van 2009 tot en met 2013 won hij 'm vier jaar achter elkaar. Daarna was het aan Cristiano Ronaldo: de Portugees won er ook vier, met uitzondering van 2015, toen Messi de bal weer eens omhoog mocht houden.

Behalve Messi en Cristiano Ronaldo wonnen Luka Modric (2018) en Karim Benzema (2022) ook nog de Gouden Bal in de afgelopen jaren. In 2020 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de coronacrisis.

Pelotonpraat
  • Beeld: PRO SHOTS / Zuma Press