Gelekt Guardia Civil-document: 'Doping bij Caja Rural'

De Spaanse ploeg die je kent uit de Vuelta moet zich verdedigen tegen dopingverdachtmakingen uit een rapport van de Guardia Civil.

48th Volta ao Algarve em Bicicleta stage 1

Iedereen kent het Spaanse dopingnetwerk rond de sportarts Eufemianio Fuentes nog wel. Daarbij waren grote namen als Thomas Dekker en Alejandro Valverde betrokken (en nog veel, veel meer namen, onder wie ook veel niet-wielrenners).

Operatie Ilex

Uit een gelekt Guardia Civil-rapport blijkt dat de Spaanse politie onderzoek doet naar een netwerk van ene dokter Maynar. Hij is de arts waardoor ook Miguel Angel Lopez tegen de lamp liep.

De Spaanse sportkrant Marca heeft het document in handen over Operatie Ilex, zoals de Guardia Civil het noemt. Daaruit zou blijken dat ze onderzoek doen naar Caja Rural. In het document worden meerdere renners van de ploeg genoemd en er zijn ook belastende WhatsApp-berichten onderschept - 'Breng de renners binnen zonder dat de dokter erachter komt en wij doen het werk', bijvoorbeeld.

Het gaat in ieder geval om de Venezolaan Olruis Aular, die de afgelopen Vuelta reed en nog tweede werd in de zevende etappe. In de dertiende rit ging hij niet meer van start. In het voorjaar vlamde hij in een kleinere Portugese ronde.

Safehouse in Baskenland

Het contact verliep veelal via de wielermanager Juanma Hernandez. Hij bracht de renners in contact met Maynar volgens het document. Er zou een safehouse ergens in een klein dorpje in Baskenland zijn waar ze tegen betaling van 3.000 euro behandeld werden met diverse middelen met ingewikkelde namen - we zullen ze je besparen, maar ze zijn verboden.

Caja Rural wil stappen ondernemen naar degene die het document heeft laten lekken en zegt dat er allemaal niets van waar is.

Nieuws
  • Photo Roberto Bettini/Cor Vos © 2022