Wieler Revue Awards! Onze sprinter, klimmer, lead-out en tijdrijder van het jaar

Het einde van het jaar nadert, tijd voor lijstjes! We beginnen onze awards met de sprinter, klimmer, lead-out en tijdrijder van het jaar.

Profronde van Etten-Leur 2023

Het wielerjaar 2023 stond zoals gewoonlijk weer garant voor de mooiste verhalen en grootste teleurstellingen. Van de heerlijke strijd om de Tour de France-zege tot de regenboogtrui van Mathieu van der Poel. Wieler Revue maakt de balans op. Eerste met deze vier categorieën, later volgen er meer.

Klimmer van het Jaar: Jonas Vingegaard

Als klimmer van het jaar kun je niet om Jonas Vingegaard heen. Op Parijs-Nice na domineerde hij zo’n beetje iedere koers. In Gran Camiño, Ronde van Baskenland en Dauphiné duldde hij geen enkele tegenstand. In de Tour de France kreeg hij die twee weken, maar kraakte hij Pogačar in de laatste dagen. Tot slot was hij in de Vuelta a España de laatste week wéér de beste, maar als echte heer gunde hij ploegmaat Sepp Kuss de overwinning.

Tijdrijder van het Jaar: Remco Evenepoel

In de Giro d’Italia won Remco Evenepoel beide individuele tijdritten. In de tweede was hij zelfs de beste toen hij het coronavirus al onder de leden had. Toch geeft het WK tijdrijden in dezen de doorslag. In Schotland verwees hij Filippo Ganna op overtuigende wijze naar de tweede plaats. Joshua Tarling liet wel zien dat hij Evenepoel in de tokeomst naar de kroon kan steken. 

Sprinter van het Jaar: Jasper Philipsen

Christoph Roodhooft zei het vorig jaar al tegen Wieler Revue: Jasper Philipsen gaat op termijn meedoen in de klassiekers. Die termijn bleek kort, want dit jaar deed hij in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix al mee tot ver in de finale. En dan is hij ook nog de snelste renner van het moment. Philipsen beloonde zichzelf met vier ritzeges en de groene trui in de Tour de France. Een monumentale zege kan nooit lang meer duren.

Lead-out van het Jaar: Mathieu van der Poel

“Door Mathieu zitten alle sprinters nog voor de eindsprint op hun limiet”, vertelde Jonas Rickaert ons afgelopen zomer. Met Mathieu van der Poel is in 2023 een nieuw soort lead-out opgestaan. Een lead-out die zijn snelheid niet geleidelijk verhoogt, maar de lead-out doet of het de eindsprint is. Afmaker Jasper Philipsen heeft een van de grootste motoren onder de sprinters en heeft daar dus veel profijt van.

Pelotonpraat
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023