Noors 'drankorgel' Katrine Aalerud vertelt over haar wonderlijke fietsleven: 'Had een racefiets om zo snel mogelijk bij stal te komen'

Als het WK katerfietsen bestond, had Katrine Aalerud dat gewonnen. Het oud-teamgenootje van Annemiek van Vleuten vertelt over haar wonderlijke carrière.

Tour of Scandinavia stage 6

In Nederland hebben we het verhaal van Bauke Mollema, die tijdens z'n dagelijkse ritjes op de stadsfiets van Zuidhorn naar zijn middelbare school in Groningen werd ontdekt als hardrijder. Het verhaal van de Noorse Katrine Aalerud is misschien nog wel fraaier.

Zo snel mogelijk naar paardenstal

De inmiddels 29-jarige Noorse renster (vorig seizoen Movistar, aankomend seizoen Uno-X) had namelijk vroeger al wel een racefiets, maar gebruikte die met een een heel ander doel dan training - en ze droomde er ook bepaald niet van om in de Tour de France te vlammen.

"Toen ik aan paardrijden deed, ging ik met mijn fiets heen en weer naar stal. Eigenlijk had ik een racefiets gekocht omdat ik zo snel mogelijk naar stal wilde. Dus dat was de enige reden dat ik een fiets thuis had staan", vertelt ze in een uitgebreid interview met het internationale wielermagazine Vélo.

Katerfietsen

Sowieso was het leven van Aalerud in die tijd niet echt op sport gericht, laat staan topsport. "Ik had geen andere hobby's, dus ik begon te feesten en zorgde niet goed voor mijn lichaam. Toen voelde ik me niet meer fit. Alleen al tijdens het lopen ademde ik zwaar."

Een groepje amateurs dat haar op weg naar de manege inhaalde werd haar 'redding'. Al liet ze de drank vanaf dat moment zeker niet staan.

"Zij vertelden me dat ik lid moest worden van hun club. Ik werd uiteindelijk lid. Er waren alleen maar mannen, maar het was leuk. Ze gaven flink gas, alsof ze maar één versnelling hadden. Destijds wist ik overigens helemaal niet dat er zoiets bestond als profwielrennen voor vrouwen. Dat moesten mijn clubgenoten me vertellen."

Aalerud vertelt hoe een gemiddeld weekend er toen voor haar uitzag. "Het was vooral op vrijdag en zaterdag feesten, terwijl onze groepsritten op zondag waren. Ik ging om vier uur naar bed, dus dat waren niet de beste trainingen die ik had. Ik was zo kapot tijdens die ritten."

Haar eerste wedstrijden waren wat criteriums in België waar haar wielerclub naartoe ging, en ook daarbij speelde de drank weer een rol. "Ze hebben in België heerlijk bier", aldus de droge Noorse.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Annemiek van Vleuten

Zonder drank bleek Aaleruud behoorlijk hard te kunnen fietsen. Ze werd serieuzer en serieuzer. Het leverde haar uiteindelijk een contract op bij Movistar. Inderdaad, de ploeg waar ook Annemiek van Vleuten bij reed. De twee konden het goed met elkaar vinden.

"Het was echt een voordeel om bij haar in de ploeg te zitten, want dan zie je hoe hard ze werkt om haar beste niveau te halen. Ik ben een beetje vreemd, maar misschien houdt Annemiek van vreemde mensen, We hadden veel plezier tijdens het trainen. Ze is zo sterk! Ook al ben ik niet zo goed als Annemiek, we hebben heel veel plezier gemaakt samen."

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022