Nieuw Nederlands klimtalent? 17(!)-jarige Jurgen Zomermaand rijdt zich in Strava Top 10 beruchte trainingsklim Coll de Rates

Jonas Vingegaard, en dan al heel snel Jurgen Zomermaand in de top 10 van het Strava-segment van de befaamde trainingscol in Spanje!

Wilco Kelderman bestaat niet, schreef Thijs Zonneveld ooit toen de inmiddels gelouterde prof van Jumbo-Visma nog een talent was. We hebben weer een jonge renner die bestaat, maar wiens naam we je toch al voorzichtig in het hoof willen planten: de 17-jarige Jurgen Zomermaand uit Franeker.

Na jaren van Nederlandse hoogconjunctuur als het op Nederlandse klimmers aankomt, zijn ze gestopt of worden ze toch wat ouder (Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Wout Poels - alhoewel die laatste nog Touretappes wint).

Qua jonge renners die goed bergop meekunnen, lijken we het nu vooral van Thymen Arensman te moeten hebben. Maar er is dus hoop voor de toekomst. Jurgen Zomermaand, een naam die klinkt als een klok en wat dat betreft in de categorie Joop Zoetemelk valt.

Top 10 Coll de Rates

Of dat ook op wielergebied zo zal zijn valt nog te bezien, maar de voortekenen zijn goed. Zomermaand was in de wintermaand december als zoveel wielrenners in Zuid-Spanje en reed daar uiteraard de befaamde trainingsklim Coll des Rates op - je bent geen (wedstrijd)wielrenner zonder je sleutelbeen ooit te breken, maar ook niet zonder de Coll de Rates op te rijden.

Daar reed hij zich als eerstejaars junior even de top 10 (plek 8) in tussen namen als Jonas Vingegaard, Tejay van Garderen en Tom Skujins (de KOM is van Jacob Hindsgaul, een 23-jarige prof van Uno-X die na dit seizoen stopte).

Zomermaand reed de klim van 6,5 kilometer aan 5,2 procent gemiddeld volgens de Strava-file op met een vermogen van 396 watt. Volgens ProCyclingStats weegt hij 65 kilo, wat dus neerkomt op 6,1 watt voor bijna een kwartier fietsen. Hard!

Beeld: Strava

Willebrord Wil Vooruit

Hoewel Zomermaand van huis uit Fries is (Google hem en je vindt hem als jong broekie bij de JO-13 1 van SC Franeker), rijdt hij bij Willebrord Wil Vooruit. Dat is een gerenommeerde Brabantse wielerclub die ook echt inzet op jeugd.

We kregen de tip voor de prestatie van Zomermaand op de Coll des Rates van Camiel Klignet, een 19-jarige Limburgse clubgenoot van de Fries. Met de teamgeest zit het dus wel goed bij Willebrord Wil Vooruit!

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Henri Naessens