Zeven zelfmoordpogingen: het bijzondere verhaal van Costa Ricaan die door Van der Poel werd weggeduwd

In Gavere aan de kant geduwd door Mathieu van der Poel: Costa Ricaan Felipe Nystrom. Zijn levensverhaal is niet te bevatten!

Felipe Timoteo Nystrom Spencer is een bijzondere verschijning in de cross. De 40-jarige Costa Ricaan wiens moeder Scandinavische roots heeft, draait al een paar seizoentjes mee. Met crowdfundacties wist hij keer op keer de oversteek te maken.

Qua niveau heeft hij weinig te zoeken tussen de Nederlandse en Belgische wereldtoppers, maar hij is wel vooral een cultfiguur dat vaak wordt toegezongen door Vlaamse fans en zelf tijdens de wedstrijden tijd neemt voor selfies met supporters.

Dat gebeurde ook gisteren, terwijl hij op dat moment beter even achter zich had kunnen kijken: De Modder Express Mathieu van der Poel kwam eraan. Om niet te vallen op de schuine kant gaf die hem een duwtje.

Zwaar levensverhaal, zeven zelfmoordpogingen

De Costa Ricaan zal wel over dat zetje heenkomen, want hij heeft veel erger overwonnen. Nystrom belandde op jonge leeftijd namelijk letterlijk in de goot in Costa Rica.

Hij had last van depressies en leefde op straat, inmiddels verslaafd aan drugs en alcohol. Het ging van kwaad tot erger met 'm en hij ondernam zeven zelfmoordpogingen.

Bij poging nummer zeven zei hij tegen zichzelf, terwijl hij de overdosis coke voorbereidde: als ik op de een of andere manier morgen toch wakker wordt, dan ga ik er écht wat aan doen. Een dag later ontwaakte hij en hield hij zich aan de belofte tegenover zichzelf.

Tekst gaat verder onder advertentie

Uit het dal

Langzaam krabbelde hij op uit het dal. Hij verhuisde naar Amerika (Portland, Oregon) en ontdekte het sporten. In 2014 won hij een triatlon in een gehuurd wetsuit en op een gehuurde fiets. Via online platform Zwift raakte hij steeds meer verknocht aan het fietsen. Dat ging zo goed dat hij zich in 2019 tot nationaal kampioen van z'n land kroonde.

Helemaal afgekickt heeft zijn inmiddels ook de familiebanden hersteld, onder andere met z'n vijftien jaar oude zoon. Hij heeft een baan als tolk, waarbij hij in ziekenhuizen en in de rechtbank mensen helpt die het Engels niet machtig zijn.

Hoe je verder ook over Nystrom denkt - heeft hij wat te zoeken in de topcrossen? - dit levensverhaal is indrukwekkend en het delen waard.

Beeld: Instagram Felipe Timoteo Nystrom Spencer