Fem van Empel bezorgt Visma | Lease a Bike eerste zege in GP Sven Nys: 'Techniek laat me in de steek laatste tijd'

In Baal werd het een mooi duel met veel stuivertje wisselen tussen Fem van Empel en Lucinda Brand. De jongste trok aan het langste eind en dus kon Visma | Lease a Bike als 'nieuwe' ploeg meteen een zege bijschrijven.

Superprestige cyclocross Heusden-Zolder women 2023

Nieuwjaarsdag is schansspringen, meeklappen met de Radetzkymars tijdens het nieuwjaarsconcert en de overgebleven oliebollen opsmikkelen, maar ook: cross! De vrouwen trapten in Baal crossjaar 2024 af met hun GP Sven Nys (X2O Badkamers Trofee).

Tweestrijd

Met Puck Pieterse en Ceylin Alvarado niet aan de start, waren Fem van Empel en Lucinda Brand de grote favorieten. En dat maakten ze waar, want al na één rondje hadden ze getweeën een voorsprong van meer dan een minuut op de rest.

Tussen de twee was het op het zware modderparkoers in Baal continu stuivertje wisselen. In de looppassages was Van Empel wat sterker, maar Brand kwam telkens terug. Brand was vooral sterk in de zware modderstukken en pakte soms ook eens wat voorsprong op de jonge Brabantse.

In de laatste ronde waren de twee nog bij elkaar. Na een paar speldenprikjes van Brand kon Van Empel haar loopkwaliteiten weer laten zien en pakte ze een beslissende voorsprong. Uiteindelijk was het gat nog ruim genoeg zodat ze haar regenboogtrui kon schoonvegen om nieuwe sponsor Lease a Bike te laten zien.

In de achtergrond reed de piepjonge Canadese Ava Holmgren naar een heel knappe derde stek.

Reactie Fem van Empel

Met een bebloede knie vanwege een valpartijtje bij het lopen stond ze de pers te woord na de finish. Dat had ze zelf nog niet eens door.

"Oe ja, ik zie het", zei ze toen ze er op geattendeerd werd door de interviewster. Van Empel vond het zeer lastig. "Het was loodzwaar. Ik merkte dat m'n techniek me de laatste tijd een beetje in de steek laat. Het is niet dat ik ineens niet meer kan sturen, maar toch. Het zit een beetje tussen de oren."

"Normaal kan ik wel afdalen, misschien moet ik terug wat vaker op de crossfiets trainen. Of ik het prorgramma rijd zoals het gepland staat, weet ik nog niet. Het is in ieder geval een mooie manier om het nieuwe jaar te beginnen, vooral vanwege de nieuwe sponsor."

Cyclocross
  • Photo: ( Photo by Gregory Van Gansen / PN/ Cor Vos )