Lars van der Haar komt woorden tekort: 'Mathieu is bizar'

Lars van der Haar maakt van dichtbij mee hoe het is om tegen Mathieu van der Poel te moeten/mogen crossen. Hij is vol bewondering.

Vestingcross cyclocross Hulst 2023 elite men

Lars van der Haar is als Nederlands kampioen veldrijden andermaal bezig aan een prima seizoen, maar hoewel hij in het roodwitblauw rijdt beseft hij als geen ander dat een andere Nederlandse veldrijder een stuk beter is dan hij: Mathieu van der Poel.

De Woudenberger steekt zijn bewondering voor het fenomeen MVDP niet onder stoelen of banken, al is de aanwezigheid van dat fenomeen niet altijd even leuk voor hem. Winnen zit er niet in in koersen waar Van der Poel aan de start staat.

"Mathieu is bizar. Er wordt altijd over de Grote Drie gesproken, maar deze winter zien we dat het er maar één is", zei hij tegen In De Leiderstrui na de nieuwjaarscross in Baal. Daar werd Van der Haar op minuten gereden door Van der Poel, maar dat gold ook voor de rest van het veld.

"Neem Mathieu buiten beschouwing en het wordt een keimooie cross. Dan zit ik binnen een minuut van Wout, maar nu is er eentje outstanding. Pidcock is een grote meneer, maar hij kan het ook niet altijd in de cross. Wout heeft een duidelijke keuze gemaakt voor de weg en dat zie je nu terug in de crosswinter, waar je je specifiek op moet voorbereiden."

NK andermaal prooi voor Van der Haar?

Één Nederlander outstanding dus, maar er zijn meer goede Nederlandse veldrijders. In de ploeg bij Lars van der Haar bijvoorbeeld. Bij Baloise-Trek Lions maken ook de jonge Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis een prima seizoen voor.

Deze drie lijken bij afwezigheid van Mathieu van der Poel uit te gaan maken wie zich de nieuwe Nederlandse kampioen mag gaan noemen bij het NK van 14 januari in Hoogeveen.

"Het wordt heel raar om tegen mijn ploegmaten te rijden, maar ik denk dat het wel moet. Het is hetzelfde als met je vrienden, die wil je niet flikken. Maar goed, we moeten er op dezelfde manier ingaan en daarna de handen schudden."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023