🎥 Hoe lang hou jij dit vol? Evenepoel en co planken drie minuten lang!

Wielrenners alleen hard trappen? Nee hoor! Planken kunnen ze ook als de beste. Evenepoel en z'n teamgenoten houden het lang vol.

De trainingsleer in het wielrennen is veranderd de afgelopen jaren. Er is een veel wetenschappelijkere benadering van het proces, maar ook het belang van andere trainingsvormen wordt meer en meer ingezien. Een wielrenner die (vooral buiten het seizoen) gaat hardlopen is nu bijna meer regel dan uitzondering. Vroeger was het een doodzonde.

Core stability

Het belang van goede core stability heeft de afgelopen jaren ook steeds meer aandacht gekregen in het wielrennen. Een goede oefening om dat te trainen is het zogenaamde planken, waarbij je op de ellebogen een positie aanneemt die zwaar is voor onder andere de buikspieren.

Op trainingskamp blijken de renners van Soudal Quick-Step het veel te doen. De camera van de ploeg legde vast hoe Evenepoel en twee ploeggenoten zich aan een planksessie waagden om te zien wie het 't langs kon volhouden.

Ze liggen een aardig tijdje in de houding, want de tijd tikt (versneld) door naar bijna drie minuten. Dan vindt Evenepoel het welletjes en klaagt hij vooral over pijn aan de ellebogen. Wij kunnen eigenlijk maar één zwaardere plank bedenken: de Planche des Belles Filles...

Wereldrecord planken

Als je denkt dat drie minuten lang is... raak ook niet al te veel onder de indruk van Remco Evenepoel en zijn teamgenoten. Het wereldrecord pakten ze namelijk bepaald niet met deze planksessie. Dat staat, schrik niet, op 9 uur, 37 minuten en 47 seconden. De Tsjech Josef Salek zette het record in mei van het vorige jaar.

Pelotonpraat
  • Beeld: Soudal Quick-Step