Wielertrainer Alpecin-Deceuninck: 'Train binnen als het kouder is dan 5 graden'

De oud-trainer van Mathieu van der Poel (en huidig trainer van Puck Pieterse) geeft advies over training aan ons wielertoeristen.

Het is koud buiten. Een understatement, want de gevoelstemperaturen bereiken waarden van onder de -10. De zon schijnt wel, dus misschien vind je het, als je de tijd hebt, fijn om toch even een ritje buiten te maken op de racefiets.

Dat moet je natuurlijk vooral doen als je het fijn vindt - en we kunnen ons voorstellen dat het dat is met het zonnetje erbij! Maar een heel goede training is het niet per se.

Bewegingswetenschapper Kristof de Kegel, wielertrainer bij Alpecin-Deceuninck (en ook de vrouwenploeg Fenix-Deceuninck, waar hij Puck Pieterse onder z'n hoede heeft), legt dat uit.

Vijfgradengrens

"Laat ons vijf graden als grens nemen. Lagere temperatuur : binnen. Omdat je onder die vijf graden moeilijk drie uur kan fietsen met een lichaam dat voldoende warm blijft. De efficiëntie van zo’n duurtraining vermindert enorm". aldus De Kegel tegen Het Nieuwsblad.

"Dus hou jezelf ook niet voor dat je een betere Flandrien bent door buiten te trainen in de winter. De Flandriens uit het profpeloton zitten vandaag overigens meer in Spanje in het voorjaar, omdat die warmere temperaturen van rond de vijftien graden voor een betere vooruitgang van de conditie zorgen."

Twee uur binnen = drie uur buiten

Met Zwift zijn er nu ook voldoende goede alternatieven voor trainen in de kou - want niet iedereen kan zomaar naar Spanje natuurlijk. "Ik ben in echt koude periode voorstander van training op rollen, in een koele ruimte. Die trainingen zijn bovendien zeer efficiënt. Met twee uur binnen trainen heb je hetzelfde effect als drie uur buiten fietsen."

Zelf in het zadel
  • Beeld: Unsplash / Luca J