Pogacar voor L-B-L: ‘Wat Mathieu van der Poel deed in Sanremo was wielerpoëzie’

Pogacar had zondag in de Ardennen heel graag gekoerst tegen Remco Evenepoel en Primoz Roglic.

Pogacar

Tadej Pogacar zat vandaag na de verkenning van Luik-Bastenaken-Luik samen met de pers om zijn verwachtingen voor zondag uit de doeken te doen. Met de absentie van Remco Evenepoel is Pogacar meer dan ooit de uitgesproken topfavoriet. Maar hij moet wel afrekenen met wereldkampioen Mathieu van der Poel.

“Mathieu heeft een geweldig voorjaar achter de rug, maar dat zijn we inmiddels wel gewoon van hem. Dit jaar is zijn overmacht nog net iets groter omdat hij het in de regenboogtrui doet. Hij pikt zijn koersen eruit en staat er dan ook. Mathieu is iemand die nooit een grote afspraak mist."

"Ik kijk er naar uit om tegen Mathieu te strijden. Maar om nou te zeggen dat het een plezier is om tegen hem te koersen. Nee, daarvoor is hij veel te sterk. Hoewel op een parkoers als dat van zondag de lichtere renners wel in het voordeel zijn."

Veel wielerfans verwachten weer een lange solo van Pogacar, maar op zijn tactiek gaat de Sloveen niet in. “Of ik het aandurf te wachten op de Roche-aux-Faucons? Dat zul je zondag wel zien. Het gaat een open koers worden met veel aanvallen vroeg in de koers.”

Hirschi

Uiteraard is Pogacar de grote kopman bij UAE Emirates, maar hij sluit ook niet uit dat hij iemand van zijn ploeggenoten helpt de koers te winnen. Marc Hirschi liet in de Gold Race bijvoorbeeld zien over een uitstekende vorm te beschikken. Pogacar zou graag de rol van Van der Poel spelen in Milaan-Sanremo.

“Wat Mathieu daar deed voor Philipsen was wielerpoëzie. Ik zou ook graag zoiets terug willen doen voor een ploegmaat. Ik hoef niet altijd de renner te zijn die moet winnen."

Of de ‘Strive for Five’ (winst in de 5 grote monumenten) nog in m’n hoofd zit? "Zeker. In Milaan-Sanremo kom ik elk jaar dichterbij en ik zie mezelf zeker meedoen in Parijs-Roubaix. Hoewel die wedstrijd niet goed past in de voorbereiding op andere doelen.”

Contact met Evenepoel

Pogacar vindt het jammer dat andere toppers als Remco Evenepoel en Primoz Roglic zondag niet aan de start verschijnen vanwege de ernstige valpartij in de Ronde van het Baskenland. “Ik mis Remco nu al."

"Ik heb nog contact met hem gehad na zijn val. Jammer dat we nu weer niet tegen elkaar kunnen strijden. Het was een mooi duel geweest. Ik vind het sowieso jammer als niet alle toppers aan de start staan. Een overwinning geeft dan meer bevrediging.”

Nieuws
  • Cor Vos