Van favoriet tot oud-winnaar: Deze 12 Nederlanders doen mee aan Luik-Bastenaken-Luik!

De laatste wedstrijd van het voorjaar is morgen: Luik-Bastenaken-Luik! Welke Nederlanders staan aan de start? 

Poels
  • Wout Poels Wout Poels

We beginnen natuurlijk met Mathieu van der Poel, die als een van de grote favorieten van start gaat in La Doyenne. In 2020 eindigde hij zesde. De wereldkampioen wordt bij Alpecin-Deceuninck bijgestaan door Oscar Riesebeek, die de voorbije weken een goede indruk maakte als helper van Van der Poel.

Maar het is natuurlijk niet alleen Van der Poel die de Nederlandse eer hoog moet houden, want met Wout Poels staat ook een ex-winnaar aan de start. De Limburger toonde afgelopen week zijn goede benen in de Tour of the Alps. In de rittenkoers van vijf dagen reed hij iedere dag de finale en finishte hij uiteindelijk als zesde.

Naast Poels is ook Bauke Mollema weer goed in vorm. Vorig jaar kende hij een moeilijk seizoen, maar Mollema is terug op zijn hoogste niveau. Hij eindigde vorig weekend zevende in de Amstel Gold Race. Naast Mollema staat ook Sam Oomen namens Lidl-Trek aan de start.

Debutanten

Dan is er nog Team Visma | Lease a Bike, dat twee Nederlandse debutanten heeft opgeroepen voor Luik-Bastenaken-Luik. Neoprof Loe van Belle zal een helpersrol vervullen, terwijl Milan Vader wellicht iets meer vrijheid krijgt. In principe moeten de korte inspanningen in Luik Vader heel goed liggen.

Bij die andere Nederlandse ploeg, Team dsm-firmenich PostNL, rijden ook twee Nederlanders. Martijn Tusveld deed al twee keer mee in Luik, terwijl Enzo Leijnse zijn debuut maakt. Die laatste werd afgelopen woensdag 21ste in de Waalse Pijl.

Dan is er nog Sjoerd Bax, die aan de bak zal moeten in dienst van de absolute topfavoriet Tadej Pogacar. De laatste twee Nederlandse starters aan La Doyenne zijn Jan Maas (Team Jayco AlUla) en Mathijs Paasschens (Lotto-Dstny).

Nieuws
  • Cor Vos