Vrouwen niet meer om 5 uur 's ochtends uit bed voor L-B-L: 'Gaat ongelofelijk groot verschil maken' 

Jarenlang waren de de vrouwen de pineut in Luik-Bastenaken-Luik. Ze moesten voor dag en dauw koersen in de Ardennen. 

demi vollering op het podium van luik-bastenaken-luik

Net als veel andere grote historische koersen ging Luik-Bastenaken-Luik met z'n tijd mee en staat er sinds 2017 een vrouwenversie op het programma. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering wonnen de koers alledrie twee keer; de enige 'buitenlandse' zege ging in 2020 naar Lizzie Deignan.

Om in Luik te winnen, moest je als vrouw wel een ochtendmens zijn. Want anders dan bij veel andere grote koersen was de finish vóór de koers van de mannen. En volgens de ASO, de organisator van de koers, moest dat vanwege logistieke redenen dan ook nog eens echt flink stuk voor de mannen. De finish stond vaak al rond de klok van 12.30 uur 's middags gepland.

5 uur 's ochtends opstaan

Het gevolg daarvan was uiteraard dat de start dan ook een vroegertje was. De vrouwen rijden niet de afstand van de mannen, maar met een koers van vier uur was het nog steeds om 8.30 uur starten. Om het nog wat sadistischer te maken, had de ASO ook nog een ploegenvoorstelling in alle vroegte op het programma staan.

Dat betekent dat je wel zo ongeveer om 5 uur uit de veren moet. Nu doen meer mensen dat wanneer ze vroeg beginnen op hun werk, maar die leveren dan weer geen topsportprestatie, waarbij slaap en rust nog weer net wat belangrijker is dan in het dagelijks leven.

De wielervakbonden die opkwamen voor de rechten van de vrouwelijke profs klaagden er jaarlijks over en dit jaar vonden ze dan eindelijk gehoor. De ASO besloot de koers van de vrouwen nu na de mannen te laten finishen.

Ashleigh Moolman, ervaren renster van AG Insurance Soudal-Quick Step is er maar wat blij mee. De 38-jarige Zuid-Afrikaanse denkt dat het een 'massive change' zal zijn, zo laat ze weten aan In De Leiderstrui.

"Het maakt een ongelofelijk groot verschil om later te starten, vooral als het zo koud kan worden als deze zondag. Het was best zwaar om om 5 uur op te staan voor een ontbijt, zodat je op tijd kon zijn voor de koers. Ook qua herstel en prestaties is het dus beter om later te starten, waarbij het ook nog mooi is meegenomen dat er meer publiek is en dat er op TV meer mensen kijken."

Tijdschema vanmiddag

Je hoeft dus niet meer vroeg voor de buis te zitten om de vrouwen te zien finishen, maar het verplaatsen van de vrouwenkoers naar een wat christelijker tijdstip houdt wel in dat de mannenkoers ietsje eerder finisht. De eerste renner zal nu zo ronde de klok van 16.30 uur over de streep komen in Luik. De finish bij de vrouwen is voorzien om ongeveer 17.45 uur.

Je kijkt beide koersen op de NOS, Sporza en Eurosport 1. Die laatste zender is het eerst in de lucht met de mannenkoers: 12.30 uur. Bij de NOS is alles geïntegreerd in de grote middaguitzending en Sporza is er vanaf 13.30 uur bij met een grote uitzending.