Quinten Hermans over Pogacar: 'Grootste kans om nog te winnen is om Pogacar juist niet te volgen, dat is gewoon zelfmoord'

Tadej Pogacar domineerde Luik-Bastenaken-Luik. Quinten Hermans legt uit hoe het peloton denkt als de Sloveen aanvalt.

Hermans
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

In gesprek met de podcast Vals Plat kijkt de renner van Alpecin-Deceuninck nog eens terug op Luik-Bastenaken-Luik en de andermaal indrukwekkende prestatie van Tadej Pogacar. Hij legt onder meer uit waarom renners op La Redoute niet geneigd zijn om de Sloveen ook maar te proberen volgen.

Richard Carapaz probeerde het, terwijl Mattias Skjelmose na afloop vertelde dat je niet te dicht bij de zon moet komen, omdat je anders verbrandt. Pogacar is in dat geval de zon. Hermans: "Dan wordt misschien al aan de tweede plaats gedacht, maar de meest realistische kans om de koers te winnen is ook om Pogacar juist niet te volgen en te hopen dat er een goede achtervolging op gang komt. Pogacar volgen op dat moment is zelfmoord."

Sympathiek

"Hij rijdt de rapste tijd ooit op La Redoute na een koers van 215 kilometer aan vier graden gemiddeld", vervolgt Hermans. "Het was nog tegenwind ook. Het was echt al flink koers geweest. Hij is gewoon degene met het meeste talent en zeker in dat peloton op dat parkoers is hij gewoon de sterkste."

Hermans wist op een klimmetje voor La Redoute al hoe laat het was. "Op de Rosier hoorde ik het al. Almeida kwam naast Pogacar rijden en die vroeg hoe het ging. Pogacar zei 'I'm okay, just follow the plan, João.' Dan weet je genoeg, hè. Het was behoorlijk indrukwekkend."

Tot afgunst in het peloton leiden de goede prestatie van Pogacar niet, aldus Hermans. "Je kunt natuurlijk niet tegen iedereen altijd sympathiek zijn, maar hij is zeker niet onsympathiek. Je kunt nog met hem wringen. Hij is niet van: ik ben Pogacar en ik regel het allemaal even. Je kunt ook eens je schouder tegen hem zetten. Zonder hem in gevaar te brengen natuurlijk, maar dat moet je met niemand doen."

"Hij maakt met iedereen wel een praatje. Hij is bovendien iemand die graag koerst en echt plezier heeft in fietsen. Een beetje zoals Mathieu van der Poel. Jongens die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt."