Roger De Vlaeminck: 'De grote coureurs moeten verplicht aan de monumenten meedoen'

We spraken met Roger De Vlaeminck over het huidige wielrennen en het zint hem maar niks dat bijvoorbeeld Jonas Vingegaard alleen maar op de Tour lijkt te focussen. 

tadej pogacar wijst naar de hemel

In onze Giro-special (hier verkrijgbaar, met alle info over de komende Ronde van Italië en veel meer!) nemen we met het Vlaamse wielericoon Roger De Vlaeminck de staat van het huidige wielrennen door kijken we ook vooruit naar de waarschijnlijke zegetocht van Tadej Pogacar op weg naar het roze.

Monumenten verplicht

Uiteraard verhaalt De Vlaeminck over vroeger. Hij reed met Merckx en merkt wel een enorm verschil tussen De Kannibaal en de toppers van nu.

"Toen ik een keer met Merckx in de Tour zat zei ik: ‘als Merckx volgend jaar weer naar de Tour gaat kom ik niet meer’. Als die vijf minuten voorsprong had in het klassement demarreerde hij in de cols nog weg. Nooit was Eddy tevreden. Iemand als Merckx staat nooit meer op. Het is onmogelijk dat iemand ooit nog aan hem kan tippen."

Over het aantal koersen dat Tadej Pogacar rijdt, is hij nog wel te spreken, maar Jonas Vingegaard, als noemt hij die niet bij naam, krijgt de wind van voren. Hij heeft ook nog wel een proefballonetje.

"Kijk, Pogačar rijdt veel wedstrijden maar zijn grootste concurrent in de Tour doet verder nergens aan mee. Niet Luik-Bastenaken-Luik, niet in de Ronde van Lombardije. De grote coureurs zouden moeten worden verplicht aan alle monumenten mee te doen. Maar ze verdienen teveel geld en hebben het niet nodig waarschijnlijk. In onze tijd was dat heel anders.”

Pogacar de alleskunner

De panache van Pogacar kan dus wel op de goedkeuring van De Vlaeminck rekenen. In de Giro zal er niemand bij 'm in de buurt komen. "Pogačar kan sprinten, tijdrijden en klimmen. Met recht een volwaardige coureur. Pogačar gaat deze Giro van begin tot eind domineren. Als Vingegaard niet meedoet zijn er geen serieuze uitdagers voor hem."

Maar de Belgische vedette van vroeger is niet voor iedereen zo mild. "Ik vind het trouwens een gebrek aan ambitie van jongens als Vingegaard en Evenepoel. Vingegaard moet toch meedoen in Luik-Bastenaken-Luik en Evenepoel moet toch meedoen in Milaan-Sanremo? Zij kunnen die wedstrijden winnen! Net als Pogačar in mijn ogen ooit Parijs-Roubaix kan winnen.”

Belangrijke noot: we spraken De Vlaeminck vóór de valpartij in Baskenland, waar zowel Vingegaard als Evenepoel blessures opliepen - maar het was al nooit Vingegaard z'n plan om L-B-L te rijden.