Vuelta introduceert nieuwigheid na plasincident tussen Vollering en Van Vleuten

Organisator ASO en rennersvakbond CPA willen een akkefietje zoals vorig jaar absoluut vermijden.

Vuelta

Tijdens de Vuelta Femenina van 2023 is het tot een aanvaring gekomen tussen eindwinnares Annemiek van Vleuten en haar grote rivale Demi Vollering. Van Vleuten en haar ploeg Movistar gingen namelijk demarreren, net op het moment dat Vollering een sanitaire stop hield. Dat leverde de toenmalige wereldkampioene veel tijdswinst op.

Vollering was na afloop van die etappe niet te spreken over de actie van Movistar. Van Vleuten was zich echter van geen kwaad bewust en ontkende dat het om een wraakactie ging voor wat er een jaar eerder tijdens de Tour gebeurd was. Toen waren de rollen omgedraaid en was het SD Worx die profiteerde van een lekke band van Van Vleuten.

Plaszone

Dergelijk incident zit er tijdens de komende editie, die zondag van start is gegaan, alvast niet aan te komen. Organisator ASO heeft namelijk in samenspraak met rennersvakbond CPA een nieuwigheid geïntroduceerd. Tijdens elke etappe zal er een plaszone voorzien worden.

Die sanitaire zone zal normaal gezien in de buurt van de bevoorradingszone liggen, na ongeveer 40 kilometer koers. "Het is nieuw en er is waarschijnlijk nog ruimte voor verbetering", klinkt het. "Maar we proberen het op deze manier. Het lijkt ons een kwestie van respect tussen de rensters."

Nieuws
  • Cor Vos