Adrie van der Poel heeft revolutionaire ideeën voor crosskalender en vindt dat renners minder moeten zeuren

Adrie van der Poel heeft wel een idee voor de crosskalender en geeft ook Lars van der Haar een veeg uit de pan.

Paris Roubaix 2023 women

Adrie van der Poel liep onlangs lang met een journalist van Het Nieuwsblad over het parkoers van 'zijn' Hoogrheide. In dat uitgebreide interview ging het natuurlijk over zijn zoon Mathieu, maar hij sprak ook over de cross in het algemeen, en heeft daar enkele zeer interessante ideeën over.

Het is dit seizoen het hete hangijzer: de crosskalender, en dan met name de vraag of er niet te veel wereldbekermanches zijn en hoe die goed ingekaderd kunnen worden zodat de beste renners er aan het vertrek staan. Pa Van der Poel heeft er een uitgesproken mening over.

Plan Van der Poel

En die is niet eens zo nieuw, want hij poneerde zijn plannen al lang geleden bij de UCI. "Ik heb mijn idee in 2000 al bij de UCI neergelegd. Ik zou gaan voor een kalender die maand na maand een vast stramien volgt."

"Eén weekend zonder crossen in België, of met enkel kleine, nationale crossen. Dan een weekend met twee wereldbekers, één op zaterdag en één zondag. Omwille van de ecologische voetafdruk liggen die op minder dan driehonderd kilometer van elkaar", vervolgt Van der Poel senior zijn uitgangspunten.

Als hij verder uitlegt, blijkt dat Van der Poel zeker niet over één nacht ijs is gegaan. Hij geeft praktijvoorbeelden voor wat betreft die driehonderd kilometer van elkaar.

"Dat kan bijvoorbeeld met Hoogerheide en Geraardsbergen. In Frankrijk met Besançon en Nommay. Daarna volgt een weekend met een cross op zaterdag en een wereldbeker op zondag. Tenslotte nog een weekend zonder wereldbeker, met ruimte voor de andere klassementen."

"Zo heb je in één maand drie wereldbekercrossen, maar laat je wel ruimte voor andere wedstrijden, ook op zondag. Op een crosswinter van vier maanden kom je uit op twaalf Wereldbekers, wat voor mij ideaal is."

'Zeurpiet' Lars van der Haar

Intussen vindt Adrie dat de renners zich niet echt constructief opstellen op het moment. Met name Lars van der Haar moet het ontgelden.

"Ik vind dat er behoorlijk wat zeurpieten zijn. Lars van der Haar noemt de puntentelling van de Wereldbeker ‘verrot’, maar dan zeg ik: ‘Lars, had ze nou gewoon allemaal gereden. Dan stond je nu dik aan de leiding.’ Ja, dat is toch zo? Ik respecteer zijn keuze om dat niet te doen, maar dan moet je nadien niet zeggen dat de puntentelling niet klopt."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023