🎥 Hoe Mathieu van der Poel in 2015 als 20-jarige wereldkampioen werd in Tabor

Bijna tien jaar geleden werd Mathieu van der Poel als eens wereldkampioen veldrijden in Tabor. Mooie beelden van een jonge Mathieu!

Worldchampionships cyclocross in Tabor 2015 -elite

Het is nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het tijd voor hét hoogtepunt van het crossseizoen: het WK. Vorig jaar in Hoogerheide werd het dat écht, met een mooi duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert voor meer dan 60.000 koerszotte fans.

Zo'n feest is het dit seizoen helaas niet, want Van Aert geeft forfait om zich optimaal op het wegseizoen voor te bereiden maar er is nog altijd Mathieu van der Poel die voor z'n zesde wereldtitel in het veld opgaat.

Dat doet hij zondag op de plek waar hij ook z'n eerste titel pakte. Als 20-jarig broekie dat net om de hoek kwam kijken bij de elite pakte hij meteen de titel... in een duel met wie anders dan Wout van Aert, die beslag legde op de tweede plek (hij kreeg onder andere met materiaalpech te kampen). Lars van der Haar werd derde.

In het filmpje van zo'n twee minuten hieronder zie je een ietwat ontstuimige Van der Poel. Het is echt goed te zien dat hij nog een jonge hond is. De passages over de balken zijn wat druistig te noemen. Maar aan het einde van de rit komt hij zegevierend - en enigszins geëmotioneerd - over de streep. Niemand wist wat er nog allemaal zou volgen in de tien jaar erna...

Tabor 2024

Als je Mathieu van der Poel aanstaande zondag wereldkampioen wil zien worden, moet je er iets eerder bij zijn dan je gewend bent. Het aanvangsuur van de hoofdmaaltijd is namelijk wat eerder dan gebruikelijk bij (wereldbeker)crossen. Van der Poel beginnen eraan om 14.35 uur. De dames elite rijden een dag ervoor eveneens om 14.35 uur.

Achtergrond
  • photo NV/PN/Cor Vos © 2015