Vlaamse crossgoeroe Herygers: 'We gaan scheel zien van al het Oranje'

Paul Herygers is hét Vlaamse crossgeweten en hij moet toegeven dat het wel eens een Nederlands feestje kan worden in Tabor.

Hoogerheide World Cup 2024 men elite

Bij de elite vrouwen kleurt de top 10 al een paar jaar eigenlijk alleen maar Nederlands met af en toe een verdwaalde Hongaarse of Belgische. Bij de mannen was dat altijd anders, maar ook daar is er dit seizoen toch wel sprake van Nederlandse hegemonie.

Scheel van Oranje

Uiteraard komt dat door fenomeen Mathieu van der Poel, maar achter hem timmert Baloise Trek-trio Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en Lars van der Haar ook stevig aan de weg. Afgelopen zondag in Hoogerheide stonden Nieuwenhuis en Ronhaar naast Van der Poel op het podium, dat bij de heren elite dit seizoen al vaker helemaal roodwitblauw kleurde.

Het is ook het Vlaamse crossgeweten Paul Herygers niet ontgaan. De oud-wereldkampioen en huidig Sporza-commentator waarschuwt de Belgen vast in Het Nieuwsblad. Op de vraag hoe ze Mathieu van der Poel van een wereldtitel kunnen afhouden is hij duidelijk.

"Daar zou ik geen energie in steken. Als je een heel jaar achter de feiten rijdt moet je het spel proper spelen. Voor de andere ­podiumplaatsen kan je wel ­iemand professioneel uit­schakelen indien nodig, maar we gaan scheel zien van al dat Oranje."

Eli Iserbyt

Als er dan toch een Belg hoge ogen gaat gooien in Tabor, dan is het volgens Herygers Eli Iserbyt. Al heeft hij voor hem ook een waarschuwing in petto.

"Hij toont zich al meerdere jaren tijdens het ­hele seizoen. Hij verdiende de ­tricolore-trui dan ook. Net als Nys moest hij meermaals ervaren dat de beste vorm al weg was op het wereldkampioenschap."

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024