Lars van der Haar: 'Wij hebben geen plan, Mathieu kan alles uit elke positie goedmaken'

Lars van der Haar heeft er zondag opeens een nieuwe kopman bij. Volgens hem is België totaal kansloos in Tabor.

Vestingcross cyclocross Hulst 2023 elite men

Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis vormen al het gehele crossseizoen een gevaarlijk Nederlandse trio in Belgische dienst, bij Baloise-Trek Lions. Zondag hebben ze er in het oranje opeens een teamgenoot bij, en niet de minste: Mathieu van der Poel.

Mathieu de oppermachtige

Al zal dat gegeven volgens Van der Haar niet veel uitmaken qua koerstactiek, zo doet hij bij Wielerflits uit de doeken. Er is namelijk geen plan of iets dergelijks.

"Nee, dat is echt niet aan de orde. Mathieu kan echt vanuit elke positie alles goed maken. Als hij ook maar ergens een beetje zijn power kwijt kan, dan is hij voorgoed vertrokken", bespreekt Van der Haar de suprematie van 'zijn kopman'.

Er is volgens Van der Haar niet echt een scenario denkbaar waarin Van der Poel niet wint, of het noodlot moet wel echt toeslaan.

"Als hij zijn normale niveau heeft, zoals bijvoorbeeld bij zijn eerste wedstrijd in Herentals, dan maakt niemand een kans. Alleen pech of een offday kan dat veranderen. Maar daarvan kan ik me alleen een keer de Koppenberg en de Wereldbeker Hoogerheide 2017 – toen ik won – herinneren."

Van der Haar heeft zelf ook ambities en steekt die niet onder stoelen of banken. "Als Mathieu hard genoeg doorrijdt, kunnen wij daarachter allemaal ons ding doen. Natuurlijk zal ik wel de Belgen eerst laten rijden, die ga ik niet terugbrengen. Maar als de kans zich voordoet, wil ik wel toeslaan zoals in 2015."

Best of the rest

Hij heeft zijn zinnen gezet op positie 'best of the rest'. "Ik hoop gewoon dat ik een vrije koers kan rijden en dat ik mijn ding kan doen. Ik ga daarheen om in principe als tweede te eindigen en anders om mezelf in een positie te zetten om een fout van Mathieu te kunnen opvangen."

"Maar ja, moest ik nu in één keer helemaal weggereden worden door een ander deel van de concurrentie, dan zal ik daar na de wedstrijd wel tevreden mee moeten zijn. Ik kom in ieder geval graag in Tábor."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023