🎥 WK Tabor | In de ban van de balkjes: 'Springen echt op randje, ook voor Puck' (maar ze deed het wel!)

De balkjes liggen heel lastig op het WK-parkoers in Tabor. Té lastig? Technisch wonder probeerde ze te springen...

2024 UCI Cyclo-Cross World Championships

Vorig jaar bij het WK veldrijden in Hoogerheide was er al veel gedoe over de balkjes in het parkoers. Parkoersbouwer Adrie van der Poek zou ze toen in het voordeel van z'n zoon hebben neergelegd. Die soep werd niet zo heet gegeten als hij werd opgediend. Maar nu in Tabor is iedereen wéér in de ban van de balkjes.

Modderbal

Andermaal liggen ze namelijk heel lastig en is het maar de vraag of je ze kunt springen op het sowieso zware parkoers. Het heeft geregend in Tabor en de dooi heeft er ook voor gezorgd dat het een waar modderbal gaat worden.

Doordat het stukje voor de balken ook heel modderig is en het ook nog eens bergop gaat, zijn het twee lastige hordes om te nemen. Doorgaans is Puck Pieterse de enige (topper) bij de vrouwen die springt. Gaat dat in Tabor ook lukken?

Geen schansje meer

"Voorgaande jaren lagen de balken al wat eerder. Met het hellinkje daarvoor had je dan een beetje een schansje voor de sprong over de eerste balk. Nu is dat helemaal weggehaald", analyseert Pieterse bij het AD.

In haar inmiddels vertrouwde verkenningsfilmpje (deze keer gefilmd door belofte Lauren Molengraaf) doet ze het aanvankelijk rustig aan en loopt ze de balken, maar aan het einde is te zien hoe ze over de obstakels springt. Dat lukte niet in één keer, want daarvoor ging het ook al eens mis - al kon ze daar zelf hartelijk om lachen (zie foto).

Hieronder zie je de beelden van de gelukte poging en kun je dus ook zien hoe de balken liggen.

Bondscoach De Knegt

Ook bondscoach Gerben de Knegt denkt dat de balken een cruciale rol gaan spelen en vraagt zich af wie eroverheen gaat springen (ook bij de mannen) in koers.

"De balken liggen nu echt moeilijker. En het stuk daarvoor is modderig en vies dus kost het moeite om snelheid te maken. Springen wordt echt op het randje. Ook voor Puck", zegt hij.

Je kunt het vanmiddag vanaf 14.30 uur zien op NOS Studio Sport en Sporza. Morgen rijden de mannen elite met Mathieu van der Poel op hetzelfde tijdstip.

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024