🎥 Oefening baart kunst: balkjesspringen in Tabor, failbeelden versus succes!

Heel mooi om te zien. In de uitsnede rechts zie je de mislukte pogingen, maar de aanhouder wint: dezelfde renners en rensters springen er links wél over!

2024 UCI Cyclo-Cross World Championships

De balkjes zijn een hot item tijdens het WK veldrijden in Tabor van dit weekend. Het parkoers ligt er sowieso veel zwaarder bij dan verwacht - bondscoach Gerben de Knegt sprak al van de zwaarste cross van het seizoen.

Door meer regen dan verwacht en dooi die ervoor heeft gezorgd dat de ondergrond weer zacht is geworden, zullen we een moddercross krijgen in Tabor, dat normaal gesproken bekendstaat als een snel rondje.

Die modder maakt van de balkenpassage ook een heel lastige horde, zeker omdat ze ook nog eens heuvelop liggen. Het account van Cyclocross24 noemt ze zelfs 'The hardest planks in the world'.

Oefening baart kunst

De beelden bij dat tekstje bevestigen de stelling. Want ze hebben twee video's naast elkaar gezet, waarbij op links alle renners en rensters succesvol over de balkjes hoppen, maar het rechts steeds misgaat. Echt oefening baart kunst dus!

In het filmpje zie je onder andere Puck Pieterse op rechts over het tweede balkje struikelen, maar op links springt ze er later ook twee keer overheen. Mooi om te zien!

Elite vrouwen en elite mannen

De vrouwen elite rijden vanmiddag om 14.30 uur hun wedstrijd; daar kun je zien of Puck Pieterse in koers ook over de balkjes springt en of ze er voordeel van heeft - want de andere (top)vrouwen zullen vermoedelijke sowieso niet springen.

Mathieu van der Poel en de andere elite mannen rijden zondag om 14.30 uur hun wedstrijd. Van der Poel verkende het parkoers vrijdag nog niet; hij fietste anderhalf uur op de weg.

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024