De atletenstal van Red Bull: deze 9 renners en rensters hebben een privécontract

Red Bull richt zich steeds meer op het wielrennen. Ze kochten zich in bij BORA, maar hebben ook negen renners en rensters in hun stal.

trainingscamp Team Visma | Lease a Bike

Je kunt van alles vinden van de vloeibare suikerklontjes in een blikje (plus nog veel meer ongezonde dingen) die we Red Bull noemen, maar feit is dat ze heel actief zijn op het gebied van sportsponsoring. En ook steeds meer in het wielrennen.

Eerst waren ze wat huiverig vanwege het dopingverleden van de sport, maar dat lijkt verleden tijd. Onlangs namen ze een meerderheidsbelang in de BV achter de ploeg van BORA-hansgrohe, het team van de Duitser Ralph Denk. Maar ze zijn al veel langer actief met privécontracten.

En het portfolio breidt steeds meer uit. Hier zetten we alle wielrensters en wielrenners (uit verschillende disciplines) op een rij die een privédeal hebben met de Oostenrijkse energiedrankfabrikant. Sommigen zijn heel bekend, bij anderen zul je waarschijnlijk de wenkbrauwen wat fronsen.

1) Zoe Backstedt

De 19-jarige veldrijdster/wegrenster/multitalent is de nieuwste aanwinst in de Red Bull-stal. Niemand minder dan Tom Pidcock verraste haar en bracht de helm die bij het partnerschap hoort.

2) Tom Pidcock

Tom Pidcock zag je net al even voorbij komen. Red Bull heeft een lange geschiedenis in het mountainbiken en daar is Pidcock natuurlijk ook in actief. Niet verwonderlijk dus dat Red Bull en hij elkaar vonden.

3) Wout van Aert

Voor ons lagelanders waarschijnlijk de bekendste Red Bull-atleet op twee wielen. Bijzonder is dat Van Aert een deal heeft met Red Bull België en niet met het internationale Red Bull.

4) Anton Palzer

De Duitser Anton Palzer rijdt sinds 2021 voor BORA-hansgrohe, maar daarvoor deed hij aan 'ski mountaineering'. Dat soort verhalen zijn interessant voor Red Bull. Ze maakten al een documentaire over hem.

Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023

5) Evie Richards

De Britse mountainbikster vocht afgelopen seizoen menig duel uit met Puck Pieterse en deed dat dus met een Red Bull-helm op het hoofd.

6) Kata Blanka Vas

De Hongaarse veldrijdster/wegrenster kwam op als een komeet, zakte daarna iets weg, maar de 22-jarige renster van SD Worx werd al wel vastgelegd door Red Bull.

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023

7) Justin Williams

Een naam die je misschien niet zoveel zegt, maar in het Amerikaanse criteriumcircuit is hij een bekende naam. Als zwarte Amerikaanse atleet uit Los Angeles heeft hij ook een voorbeeldfunctie. Zo richtte hij het team L39ION op, waar hij naast renner ook manager van is.

8) Michael Strasser

Wie? Nou, een 40-jarige Oostenrijker die zich toelegt op het fietsen van lange afstanden. Hij doet aan triatlons en fietste bijvoorbeeld van Alaska naar Patagonië, het gehele Amerikaanse continent over dus.

9) Simon Andreassen

Een Deense mountainbiker die inmiddels 26 is, maar een enorme belofte was. In Rio 2016 was hij op 19-jarige leeftijd de jongste olympiër op een mountainbike ooit. Hij werd ook twee keer wereldkampioen bij de junioren.

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2024