Column | Stop met het delen van je wintersport op Strava!

Onze redacteur ergert zich groen, geel, blauw en zwart (welke kleur hebben die pistes allemaal?!) aan mensen die hun ski-avonturen delen op Strava!

Ik scrolde en scrolde maar. Ik scrolde tot m'n scrollvinger niet meer verder wilde en een hongerklop kreeg. In de bezemwagen. Maar iemand die gewoon een ritje op z'n fiets had gemaakt? Nee hoor. Strava is eventjes - vooral vorige week - geen fietsapp, maar een ski-app.

Glas bier

In de zomer kan ik niet genoeg foto's zien van mensen die de bergen intrekken. Op hun fiets dan welteverstaan. Maar in de winter ligt er (meestal) sneeuw op die bergen en scheppen mensen er een genoegen in daar op twee lange latten (of op één minder lange, maar bredere lat) vanaf te denderen.

Wintersport. Er zit sport in het woord, maar laten we heel eerlijk zijn; echt sporten is het nu ook weer niet. Op de foto's bij de oneindige serie aan ski-activiteiten die ik vorige week op mijn Strava-tijdlijn kreeg voorgeschoteld stond ook bijna altijd wel een glas bier op het kiekje.

Nul kudos

Uiteraard is dat helemaal prima. Ik hou zelf ook van bier. Maar als ik per wil laten zien hoeveel bier ik drink, post ik wel even een fotootje in m'n Instagram-stories ofzo. Strava is voor echt sporten; fietsen en hardlopen dus - desnoods een avontuurtje in het zwembad of een meer.

Al die wintersporters konden uiteraard op nul kudos rekenen van mij - ik deed mijn kudobeleid op Strava hier al eens uit de doeken. Maar die straf is nog lang niet zwaar genoeg. Ik wil dat Strava ze verwijdert van de app. Skiën is een hobby die met sport niet zoveel te maken heeft; ik ga toch ook niet een avondje Netflixen op de bank, met af en toe een uitstapje naar de keuken voor wat pralinékonijntjes (die zijn lekkerrrr!) op Strava zetten?

Funniest Home Videos

Oké, als je Alberto Tomba of Mikaela Shiffrin bent, wil ik nog wel wat coulance overwegen, maar het glijgedrag van de meeste Nederlanders en Belgen hoort eerder thuis in Funniest Home Videos dan in de zondagavonduitzending van Studio Sport.

Tegen alles skiënde Stravisten zou ik nog één ding willen zeggen: ga toch fietsen!

Columns
  • Beeld: Strava