HomeColumnsColumn | Mijn kudobeleid op Strava, to duim or not to duim

Column | Mijn kudobeleid op Strava, to duim or not to duim

Onze redacteur geeft niet overal zomaar een virtuele duim voor op Strava. Hij heeft daar een uitgebreid duimendraaiboek voor...

Nu het wielerseizoen op de weg is afgelopen en de cross zich zowel bij de mannen als vrouwen in een vacuüm zonder de echte toppers bevindt, is het tijd om je druk te maken om de echt belangrijke levensvragen  – uiteraard met alles respect voor Lars van der Haar, Ceylin Alvarado en anderen, zij krijgen alvast voor alles wat ze op Strava zetten een in de modder ondergedompelde duim.

Aan inflatie onderhevig

Die zaken zijn: komt er ooit vrede in Israel/Palestina?, op wie moet ik stemmen woensdag 22 november? en de belangrijkste van allemaal: wie geef ik waarvoor op Strava allemaal een kudo?

Voor wie geen idee heeft: een kudo is een virtuele duim die je op fietsplatform Strava onnadenkend in een seconde kunt geven als blijk van voor waardering voor iemand die zich een paar uur lang in het zweet werkt op de fiets.

Tenminste, in die situatie gaat mijn virtuele duim sowieso altijd omhoog wanneer ik het in m’n timeline voorbij zie komen. Maar de laatste tijd is de term ‘sportieve prestatie’, net als de prijs van een banaan, wat aan inflatie onderhevig.

Gekste activiteiten op Strava

Gechargeerd gezegd: mensen zetten nog net niet hun ochtendbezoek aan het toilet voor een nummer twee op Strava, met een geinige emoji van een drolletje erbij – ochtendpoepsessie.

Sinds corona posten mensen de gekste activiteiten op Strava. Een flinke hike in de bergen kan ik nog hebben; ik neig naar een duim. Maar gewoon een wandelingetje door stad of dorp, of zelfs de natuur? Ik hou m’n duim precies waar ik ‘m op dat moment heb – van het scherm. Het uitlaten van de hond op Strava zetten? Was er een middelvinger-omhoog-steek-functie, ik had ‘m gebruikt.

De ingewikkelde gevallen

Dan zijn er ook nog de ingewikkelde gevallen. Een wedstrijdje vlaggen van je zoon en die op Strava zetten omdat de ‘routekaart’ er dan zo geinig uitziet met twee keer heel veel heen-en-weer-geloop aan de halve zijde van een rechthoek? Duim!

Je eerste ritje van je zoon of dochter op de loopfiets terwijl jij er met de racefiets naastrijdt, plus een vertederende foto? Duim!

Maar de Strava-purist in mij wil het eigenlijk ook afstraffen.  Ik een paar uur zwoegen voor zo’n duimpje en jij denkt ‘m binnen te slepen met een grapje of een vertederende foto? Het is niet eerlijk, het is niet dezelfde duimprestatie!

Profs

Dan zijn er nog de profs. Ik volg er een paar, min of meer willekeurig. Ik heb er een poos mee geworsteld. Inmiddels heb ik er beleid voor. Winnen ze een wedstrijd (of leveren ze op een andere manier een bijzondere prestatie dan geef ik een duim. Maar ik wil niet zomaar de 12.372ste zijn die kudeert. Dus bij zomaar een traininsgritje of een wedstrijd waarin ze twaalfde worden, kunnen ze fluiten naar mijn duim.

Zoals je ziet, denk ik er goed over na. Besef dat goed, als ik je volg en je een duim geef. Die van mij tellen echt! ik heb een duimendraaiboek.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij...

Column | Het beste idee sinds tijden: het WK veldrijden op Nieuwjaarsdag

Sinds het bommetje dat UCI-voorzitter David Lappartient gooide over crossers die Wereldbekerwedstrijden laten schieten...

Column | De veldritkalender moet drastisch hervormd worden: de Cross WorldTour

Onze redacteur draagt veldrijden een warm hart toe en vindt het hartstikke leuk om naar te kijken en daarom wil hij... minder veldritten.