📸 Giro | Statistieken van Tadej Pogacar vs. 'het soepie' op weg naar Livigno: 4 per uur rapper...

Dat Tadej Pogacar gisteren in de slotfase rap ging, konden we allemaal zien. Maar iemand berekende hoe hard het ging vanaf het moment dat hij wegsprong... Niet normaal! 

tadej pogacar juicht

Tadej Pogacar reed gisteren de 'concurrentie' op een hoop in de Koninginnenrit van de Giro. Hij reed in 14 kilometer een kleine drie minuten weg bij de andere klassementsmannen en raapte met speels gemak koploper Nairo Quintana op, nog voor het slotklimmetje naar de skipiste nabij Livigno begon.

Meer dan vier per uur rapper

Van die veertien kilometer waren er ook nog een paar in dalende lijn, waar je niet echt het verschil kunt maken - sterker nog: Pogacar nam er geen risico's en verloor er weer wat tijd op Nairo Quintana. In de kilometers die bergop gingen, moet het dus ontzettend veel harder zijn gegaan dan de concurrentie.

De Finse wielertwitteraar @ammattipyoraily becijferde het en zette het op een rijtje. Pogi reed op de laatste zes kilometer van de Passo di Foscagna, de kilkometers dat hij daar in de aanval reed dus, maar liefst 28 kilometer per uur. De klim is niet heel steil, maar die snelheid met 6 procent stijging, poeh...

Hieronder zie je het lijstje, waaruit blijkt dat die 28 per uur ook een stukje te snel was voor de andere klassementsrenners.

De cijfers

Weer zware etappe na de rustdag

Vandaag kan Tadej Pogacar even bijkomen van zijn inspanning op weg naar Livigno. Maar na de rustdag is het weer klimmen geblazen. Er staat dan een bergrit op het programma die de renners van de Alpen naar de Dolomieten brengt.

Aanvankelijk zou dat via de gehele Stelvio gebeuren, maar in de afdaling naar Prato is de weg stuk en is er lawinegevaar. Daarom nemen de renners nu de afslag naar de Umbrailpas om via Zwitserland naar het dorpje aan de voet van de Stelvio te rijden.

In de laatste 35 kilometer van de 206 kilometer lange rit gaat het eigenlijk alleen maar bergop. De laatste twee kilometer is het weer loeisteil, met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 11,8 procent.