Verplicht crossen in buitenland en verbod op nationale crossen: UCI introduceert strenge regels omtrent wereldbeker

De top 20 van de UCI-ranking bij de mannen en vrouwen zal volgende winter geen nationale crossen meer mogen rijden...

Benidorm Costa Blanca cyclocross 2024 women

Afgelopen winter is wat commotie ontstaan over de wereldbeker veldrijden. Vanwege de drukke kalender regende het afzeggingen en daar was de UCI niet mee gediend. UCI-voorzitter David Lappartient dreigde er zelfs mee om 'skippers' te verbieden om deel te nemen aan het WK. Zijn uitspraken leidden tot veel ophef.

Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen, maar de UCI heeft tijdens een bijeenkomst in Praag wel degelijk nagedacht over maatregelen om de wereldbeker op te waarderen. Die (strenge) regels treden vanaf vrijdag in werking.

'Beschermde crossen'

Om te beginnen introduceert de UCI de 'beschermde crossen'. Maximaal 50% van de wereldbekermanches zal die status krijgen. "En enkel wanneer het evenement van een bijzonder belang is voor de internationale ontwikkeling van het veldrijden", klinkt het. Het gaat dus naar alle waarschijnlijkheid om manches in het buitenland (Val di Sole, Dublin, Benidorm...)

Concreet betekent die beschermde status dat andere internationale crossen de dag voor een wereldbekermanche en de dag zelf geweigerd kunnen worden. Een weekend met een internationale cross in België op zaterdag en een wereldbeker op zondag, lijken zo vanaf volgend seizoen uitgesloten.

Verplichte deelname

De UCI versterkt ook de plicht om deel te nemen aan Wereldbekermanches. Vanaf volgend seizoen zullen profteams verplicht zijn om met minstens drie eliterenners, mannen of vrouwen, deel te nemen aan alle wereldbekermanches.

Verbod op nationale crossen

Misschien wel de meest verregaande maatregel: de top 20 van de UCI-ranking bij de mannen en vrouwen elite mag voortaan niet meer deelnemen aan nationale crossen. “De UCI wil hiermee een duidelijke scheiding aanbrengen tussen de internationale en nationale veldritkalender en wil toprenners aanmoedigen zich op het internationale niveau te concentreren”, klinkt het.

Nieuws
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos © 2024