Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: 'We zijn heel close, hij is een legende'

De voormalige rivalen Mark Cavendish en Peter Sagan kunnen het prima met elkaar vinden en hebben veel bewondering voor elkaar.

Road World Championships 2016 men

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten, zijn al even vervlogen. De Slowaak was de laatste jaren immers een schim van zichzelf en zette vorig seizoen op 33-jarige leeftijd een punt achter zijn indrukwekkende carrière. 'The Manx Express' belandde in 2017 dan weer in een fysieke dip die vier seizoenen bleef duren.

Tijdens de Ronde van Frankrijk in 2017 ging het echter flink mis tussen de twee iconen. Sagan duwde Cavendish met zijn elleboog in de dranghekken en werd een dag later door de jury uit de Tour gezet. Cavendish brak zijn schouder en mocht eveneens zijn koffers pakken.

Close

Ondertussen zijn we zeven jaar later en Mark Cavendish is niet meer boos. "We hebben samen woelige tijden gekend, maar nu zijn we heel close", zegt de Britse sprintbom in een interview met GCN. "Natuurlijk heb ik hem vergeven. We gaan verder met ons leven."

(Lees verder onder de beelden)

"We hebben een super goede relatie. Hij was zo goed voor deze sport en ik hou van deze sport. Ik ben meer dan een profrenner, ik ben een zelf een fan, mijn kinderen zijn wielerfans... Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor wat hij betekend heeft voor het wielrennen. Ik hou ook van hem als persoon. Hij is een legende."

Wederzijdse bewondering

Het respect is wederzijds, zo blijkt uit een interview met Sagan in 2021. "Ik bewonder hem" zei de drievoudige wereldkampioen toen aan GCN. "Niet enkel omwille van zijn palmares, maar ook voor zijn doorzettingsvermogen."

"Ik vind niet meer de energie om verder te koersen, maar hij vecht gewoon verder vechten tegen de wereldtoppers. Dat is wat ik het meest bewonder aan hem. Ik heb daar het uiterste respect voor. En je zal zien dat hij zal blijven winnen."

Cavendish had dat interview nog nooit gezien en werd een beetje emotioneel toen hij voor het eerst hoorde wat de de Slowaak over hem zei. "Dat is een kampioen die praat. Dat verwarmt mijn hart zoveel. Ik wist helemaal niet van dat interview. Ik heb het nooit eerder gehoord of gezien."

Berichtje sturen

"Het is speciaal. Ik ga hem nu een berichtje sturen en zeggen dat ik het heel leuk vond. Ik ben zo blij dat ik bewezen heb dat hij gelijk heeft (Cav bleef inderdaad winnen zoals Sagan in 2021 voorspelde). Het is gewoon super leuk, ik weet niet goed wat zeggen. Ik ben sprakeloos. Bless him."

Achtergrond
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2016