Fenomenale Mathieu van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na solo en is recordhouder

Mathieu van der Poel schrijft voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen op zijn naam na een solo van maar liefst 45 kilometer!

Ronde vanVlaanderen 2024 men

Dit jaar kregen we helaas geen episch duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert te zien tijdens Vlaanderens Mooiste. Van Aert ligt in de lappenmand met meerdere breuken en zal nog een tijdje buiten strijd zijn. Dat betekent echter niet dat we geen vermakelijke strijd te zien kregen. Integendeel!

Al op 112 kilometer van de finish gooide Matteo Jorgenson de knuppel in het hoenderhok. De volgende die een bommetje gooiden waren Mads Pedersen en Julian Alaphilippe. De schaduwfavorieten probeerden Van der Poel duidelijk te isoleren. Met succes, want op de Molenberg, 100 kilometer van de finish, kon Van der Poel enkel nog rekenen op Gianni Vermeersch.

Toen Dylan van Baarle probeerde weg te glippen uit het peloton, konden enkel Pedersen en Benoot het wiel volgen. Van der Poel was niet mee, maar maakte even later in z'n ééntje de oversteek, waarna Pedersen en Vermeersch andermaal demarreerden.

Door het vele geweld werden de vroege vluchters al op 94 kilometer van de streep bij de lurven gegrepen en moest Alaphilippe al op 80 kilometer van de streep lossen. De nervositeit in het peloton zorgde twee keer voor een incident met een toeschouwer.

Op de tweede keer Oude Kwaremont reed Van der Poel met een indrukwekkende versnelling de kloof met Pedersen en Vermeersch dicht. Hij ging er meteen op en over en kreeg Lazkano, Teuns, Pedersen, Wellens en Pithie met zich mee. Net voor de Paterberg maakte een grote groep renners terug de aansluiting.

Aanval op Koppenberg

Bizarre beelden op de glibberige Koppenberg: Ivan Garcia Cortina trok in z'n ééntje ten aanval, maar op de Bult van Melden stond de Spanjaard stil vanwege een gebokkeerde ketting. Van der Poel ging erop en erover. Jorgenson zat op een gaatje en de rest stond te voet!

De wereldkampioen kwam alleen boven op de Koppenberg en besliste dat het na twee keer een sprint, eens tijd was om de Ronde van Vlaanderen met een lange solo te winnen. Hij bouwde zijn voorsprong op de achtervolgers gestaag uit.

Trieste taferelen op de laatste passage van de Oude Kwaremont: veel Vlamingen het maar moeilijk verkroppen dat de wereldkampioen solo over de kasseien naar boven dokkerde. Hij moest andermaal afrekenen met luide boeroepers en biergooiers.

Het kon hem alleen niets schelen. In zijn regenboogtrui soleerde Van der Poel naar zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen. Hij evenaart het record van Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara.

Beelden

Uitslag

De sprint om de tweede plek werd verrassend gewonnen door de Italiaan Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels). De Australiër Michael Matthews (Jayco AlUla) bolde als derde over de streep, maar is gedeclasseerd na een onregelmatige sprint, waardoor de Duitser Nils Politt (UAE Team Emirates) mee mag op het podium.

Nieuws
  • Photo:Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024