Nino Schurter over Van der Poel: 'Zo'n jonge en enorm getalenteerde gast die wilde winnen, gaf ook mij motivatie'

Mathieu van der Poel is meer dan ooit wegwielrenner, maar de optie dat hij gaat mountainbiken op de Spelen ligt nog steeds op tafel.

UCI 2023 World Championship Mountain Bike 1

Normaal wordt pas na Luik-Bastenaken-Luik bekendgemaakt wat Van der Poel komende zomer gaat doen. Kiest hij voor de Tour de France en de wegwedstrijd op de Spelen? Of gaat hij zich volledig op mountainbiken focussen? Of combineert hij de wegwedstrijd met de mountainbikewedstrijd in Frankrijk?

Nino Schurter, olympisch kampioen van 2016 en 10-voudig wereldkampioen, zou het toejuichen als hij het tegen Van der Poel mag opnemen. "Ik heb altijd grote opponenten gehad", vertelt hij in gesprek met de podcast The Press Room Cycling Podcast.

"Julien Absalon was de ster die ik graag wilde verslaan. Ik wist dat ik op de toppen van mijn kunnen moest zijn om van hem te kunnen winnen. Daarna heb ik mooie battles gehad met Jaroslav Kulhavy. En daarna kwam Van der Poel mountainbiken."

Extra motivatie

In 2019 zat Van der Poel dicht tegen het niveau van Schurter aan. Zo won hij drie Wereldbekers en werd hij Europees kampioen. Nadien is wegwielrennen steeds belangrijker geworden. Schurter heeft mooie herinneringen aan de strijd met de Nederlander.

"Zo'n jonge gast, die enorm getalenteerd is, die mountainbikewedstrijden wilde gaan winnen, gaf ook mij weer extra motivatie. Heel tof. Als iemand jou verlaat en je beseft dat je een extra stap in niveau moet zetten, zijn dat de momenten waarvan je het meest leert."

Dat Van der Poel en ook Tom Pidcock zijn gaan mountainbiken heeft de sport volgens Schurter groter gemaakt. "Het heeft zeker geholpen, maar de sport is in het algemeen ontwikkeld. Het heeft zeker ook te maken met Red Bull, dat het geweldig produceert. Het is makkelijker geworden om te zien wat mountainbiken inhoudt. Dat is de belangrijkste ontwikkeling geweest over de laatste acht à tien jaar."

MTB
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023