Voedingsdeskundige Visma | Lease a Bike: 'Toen ik in 2016 voorstelde om koolhydraatinname te trainen, keek iedereen me aan of ik wel goed was'

Team Visma | Lease a Bike loopt voor wat betreft voeding in het peloton. De voedingsdeskundige Martijn Redegeld vertelde daarover.

Tour de France 2021 stage 15

Redegeld, die sinds 2019 voor het huidige Team Visma | Lease a Bike werkt, schoof aan bij de podcast Gamechangers van zijn collega Merijn Zeeman. Voordat hij bij de Nederlandse ploeg kwam werken, was hij in dienst van het huidige Soudal Quick-Step.

In 2016 zag de wielerwereld er nog compleet anders uit. Redegeld benadrukt dat dat niet alleen bij Soudal Quick-Step het geval was, maar ook in de rest van het peloton. Zeeman beaamt dat, want ook Team Visma | Lease a Bike hanteerde in 2016 nog een totaal andere werkwijze dan vandaag de dag.

Een van de dingen die veranderden de laatste jaren: de inname van koolhydraten. Redegeld: "Er zijn twee bronnen van brandstof. Je vetmassa, dat is een soort onuitputtelijke bron. Daar hebben we zoveel van dat we het niet kunnen opmaken. Dan heb je daarnaast je koolhydraten, wat wordt opgeslagen in je glycogeen. Dat zit in je spieren. Als dat opraakt, krijg je geleidelijk prestatieverlies. Als dat helemaal op is, heb je een hongerklop."

Weinig eten

Redegeld vertelt dat hij dacht dat alles goed geregeld zou zijn toen hij in de WorldTour ging werken. "Ik dacht me te gaan bezighouden met de afstemming van details. Ik wil niet slecht spreken over de ploeg en Quick-Step was enorm succesvol in die tijd, maar wat ik aantrof was een ploeg die nooit had nagedacht over een structuur qua voeding. Er werd wel over voeding nagedacht, maar iedereen deed eigenlijk wat goed voelde, of wat meer ervaren renners deden."

Zo min mogelijk eten was een van de manieren van werken binnen de ploeg. "Of de verkeerde dingen eten. Dat je dus geen brandstof binnen krijgt. Wij trainen nu met hoge koolhydraat-inname op de fiets. Toen ik daar in 2016 mee aankwam dat we dat moesten trainen, keek iedereen me aan of ik wel goed was. Het was van: wat weet jij er nou van?"

Koolhydraatmotor

Het idee erachter om zo min mogelijk koolhydraten in te nemen, was om zo licht mogelijk te zijn. Maar niet alleen dat, aldus Redegeld.

"Het gebeurde regelmatig dat ze zes uur gingen trainen op een bidon met alleen water. Enerzijds was dat om zo dun mogelijk te zijn, maar anderzijds was de gedachte ook: als ik die koolhydraten niet neem, moet ik mijn vetten aanspreken. Dat zorgt ervoor dat ik goed en efficiënt wordt in het gebruik van die onuitputtelijke bron van energie."

Een compleet andere manier van werken vergeleken met het Team Visma | Lease a Bike van nu. "Elke koers wordt beslist aan hoge intensiteit. Wat er gebeurt: het lichaam wordt heel goed in je basisniveau handhaven, maar alles erbovenop verleer je. Als het rustig ging, kon iedereen met twee vingers in de neus mee, maar het lichaam verleerde hoe je die koolhydraatmotor moest gebruiken."

Achtergrond
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2021