CO2-patroontjes verleden tijd? De producenten van deze handige pompjes vinden van wel!

Lek rijden is altijd irritant, maar dat gehannes met een CO2-patroon maakt het nog wat vervelender. Maar er is innovatie!

Ben je lekker aan het fietsen, merk je ineens dat het allemaal wat lastig gaat. Is er opeens meer wind tegen? Gaat de weg omhoog? Neen. Angstvallig kijk je onder je oksel door eens naar je achterband. Ja hoor, die is niet meer zo vol als hij was toen je vertrok: lekke band.

Geen sinecure

Stoppen, wiel eruit, bandje uit je zadeltasje halen en die nieuwe band erop zetten. Tot dan toe gaat het prima, maar dan begint het gekloot met je buitenband weer op de velg leggen. Een gepriegel (en gevloek) van jewelste.

Maar uiteindelijk lukt ook dat. Dan moet er weer lucht in. De echte romantici rijden nog met een handpompje rond, maar de meeste mensen hebben in het zadeltasje toch ook een CO2-patroontje zitten met een een pompje erbij.

Om die goed te gebruiken is toch ook geen sinecure (zo'n ding wordt ijskoud!) en daarbij: echt genoeg bar erin pompen met zo'n ding lukt ook vrijwel niet.

Innovatie

Maar er is innovatie! Er zijn steeds meer micropompjes op de markt. In het filmpje hieronder zie je hoe het ongeveer in z'n werk gaat en daaronder leggen we ook nog even uit wat precies de voordelen zijn.

Voordelen ten opzichte van CO2-patroon

Op de site van een producent van zo'n micropompje, Techybitz, geven ze uiteraard hoog op over hun product en geven ze een aantal voordelen ten opzichte van de patroontjes:

- Er gaat gewoon lucht in je band in plaats van CO2, en dat zorgt ervoor dat de druk die je in je band pompt langer behouden blijft; bij CO2 merk je al heel snel dat het weer minder wordt.

- Het pompje is herbruikbaar; je laadt 'm steeds weer op met een USB-lader. Dat is in 20 minuten gepiept.

- Je kunt ze altijd meenemen; over CO2-patronen doen ze soms moeilijk in het vliegtuig

En voor het gewicht hoef je het ook niet te laten, want het pompje weegt maar 95 gram en kan ook zo in je zadeltasje. De prijs zou je nog wel doen kunnen twijfelen: met 199,95 euro is het niet goedkoop. Maar ze gaan lang mee en die patroontjes plus het pompje erbij kosten ook geld...

Materiaal
  • Beeld: Techybitz