Column | De dag dat Leo van Vliet harder juichte dan Mathieu van der Poel zelf

Onze redacteur over die dag in 2019 waarop Leo van Vliet ehhh... Mathieu van der Poel de Amstel Gold Race won.

Amstel Gold Race 2019

Leo van Vliet kondigde aan dat hij vanaf 2026 niet langer als koersdirecteur van de Amstel Gold Race zal fungeren. De Noord-Hollander zal dan 30 jaar de scepter hebben gezwaaid over Nederlands enige klassieker in het professionele wielrennen. De laatste jaren volg ik hem, meestal met een soort gevoel van plaatsvervangende schaamte, maar soms mag ik die olijke kwibus toch ook wel weer.

Leonardus Quirinus Machutus

Het enthousiasme van Leonardus Quirinus Machutus van Vliet - als je over zulke imposante namen beschikt, verdienen ze het ook om gebruikt te worden - werkt aanstekelijk. Recent zette hij zich nog onvermoeibaar in om de Amstel Gold Race, zíj́n Amstel Gold Race te redden.

De gemeente Vaals was wielrenners opeens zat en wilde paal en perk stellen aan het aantal fietsers in hun gemeente. De Amstel Gold Race - de toertocht en daarmee ook de profkoers - dreigde het slachtoffer te worden en daar was Leonardus Quirinus Machutus! Hij was niet van de beeldbuis te slaan om te pleiten voor het belang van de Amstel Gold Race.

Ik zag het en bewonderde het. Zoveel passie. Maar ergens in m'n achterhoofd was ook dat stemmetje: doet Leonardus Quirinus Machutus dit niet ook vooral ter eer een meerdere glorie van Leonardus Quirinus Machutus zelf.

Calimero-noorderling

Dat gevoel bekruipt me namelijk vaak bij 'm. Wellicht komt het door z'n Randstedelijke tongval. Als Calimero-noorderling ben ik dan toch altijd op m'n hoede.

Het kan ook komen door het gedrag van Leonardus Quirinus Machutus zelf, de afgelopen jaren in de Amstel. Vorig jaar reed hij in z'n koersauto prominent voor Tadej Pogacar uit en zorgde zo voor een poosje Leonardus Quirinus Machutus-ophef in de media.

Over de beelden van 2019 was geen ophef, maar die vond ik zelf eigenlijk nog veel schrijnender. Na die fabelachtige overwinning van Mathieu van der Poel (doopnamen onbekend) vierde Leonardus Quirinus Machutus namelijk die overwinning alsof Leonardus Quirinus Machutus zojuist zelf vanuit het niets als eerste over de streep was gekomen.

Volstrekt belachelijke vertoning

Leonardus Quirinus Machutus juichte zoals er nog nooit iemand had gejuicht op een eindpodium. Omhelsde Mathieu van der Poel alsof het z'n eigen zoon was. Hij danste nog net niet de horlepiep. Een volstrekt belachelijke vertoning die ik nog steeds niet terug kan kijken - zelfs de foto die bij deze column staat kan ik slechts met een half oog bekijken, zoveel plaatsvervangende schaamte voel ik.

Hij bedoelt het vast allemaal niet zo, maar als ik naar 'm kijk en luister bekruipt mij een gevoel dat Leonardus Quirinus Machutus van Vliet er geen enkel probleem mee zou hebben als de Amstel na 2026 als eerbetoon verder zou gaan als de Leonardus Quirinus Machutus Gold Race.

Columns
  • photo VK/PN/Cor Vos © 2019