Koersprofessor Marc Sergeant: 'Van der Poel leerde anderen lesje in Amstel, voor mij nog steeds favoriet in Luik'

Mathieu van der Poel reed gisteren in de Amstel Gold Race een wat fletse koers, maar volgens Marc Sergeant speelde er wat anders.

Amstel Gold Race 2024

Het hoogtepunt van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race was dat hij heel handig over een bidon heen bunnyhopte die een collega wat onhandig via de berm op de weg gooide. Voor de rest reed hij een anonieme koers en werd 22ste.

Niet wat we van MVDP gewend zijn dit voorjaar. In de E3 Saxo Classic, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix pakte hij uit met lange solo's. Nu hadden we dat niet meteen verwacht in de Amstel, maar een anoniem rondrijdende Van der Poel was wel een heel grote omslag.

Kon hij niet beter? Marc Sergeant, die voor Het Nieuwsblad op maandag altijd de koers analyseert als Koersprofessor, zag er wat anders.

Lesje leren

"Had Van der Poel geen superdag? Wellicht. Maar, om het plastisch uit te drukken: hij heeft er deze keer minder zijn kop voor gelegd dan de voorbije weken. En het zou mij niet verbazen als hij dat deels bewust heeft gedaan", begint hij zijn betoog.

"Matthews, Skjelmose, Cosnefroy: allemaal zaten ze te wachten op die ene demarrage van Van der Poel, allemaal hebben ze hem wel heel erg geviseerd ... Van der Poel heeft er heel bewust voor gekozen om enkele renners mee in de val te doen lopen. Onder het motto: ‘Ik win niet? Oké, maar weet goed dat jullie dan ook niet winnen.’ In de hoop dat die renners tegen volgende week in Luik misschien hun les hebben geleerd."

Nog steeds favoriet voor Luik

Sergeant denkt dat Van der Poel wel degelijk beter kon dan hij nu liet zien. Dat bleek wel uit het bunnyhopje over de bidon heen.

"Een renner die niet meer fris zit, kan dat niet. Daarom: wie na de Amstel Gold Race beweert dat de vermoeidheid bij Van der Poel stilaan toeslaat en dat het ook in Luik niet voor hem zal lukken, ik geloof dat niet. Voor mij blijft hij, naast Pogacar, de favoriet voor Luik."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024