📸 Belangrijke wielerstatistiek... Dit zijn de beste Amstel-adtjes-tijden op het podium!

Podium rijden in de Amstel Gold Race is knap, maar daarna volgt de échte uitdaging. Dit zijn de snelste adters van de afgelopen jaren (spoiler: Tom Pidcock wint daar niet...)

In de Amstel Gold Race is het de laatste jaren een traditie dat de renners die op het podium staan een glas bier van het Nederlandse merk krijgen. In veel Vlaamse koersen en crossen zie je dat ook (maar dan een veel groter glas, van het merk Kwaremont - echt bier, zullen de Belgen zeggen...)

Amstel adten

Omdat wielrenners topsporters zijn, zien ze ook in het glas Amstel - volgens onze informatie overigens een alcoholvrij biertje - een sportieve uitdaging. Zo ging het ook gisteren weer.

Tiesj Benoot, oud-student aan de Universiteit van Gent, had het glas behoorlijk snel leeg. Winnaar van de koers Tom Pidcock probeerde het nog wel even, maar hield het al snel voor gezien. Niet per se omdat hij Amstel zo vies vindt; hij lust geen bier in het algemeen.

Hieronder bekijk je het adtgedrag van gisteren.

Recordtijden

Omdat alles in de wielersport tegenwoordig op wetenschappelijke basis gebeurt, is ook het podiumadten pure wetenschap. Het Twitter-account van Cycling Statistics heeft de tijden van alle adtjes van de podiumceremonie van de afgelopen jaren op een rijtje gezet.

Tiesj Benoot doet met zijn poging redelijk mee, maar moet nog wel zijn meerdere erkennen in een paar renners en eindigt net naast het podium. Philippe Gilbert heeft de recordtijd op z'n naam. Opvallend: Mathieu van der Poel zette in 2019 nog best een snelle tijd neer, terwijl van hem bekend is dat hij ook geen bier lust.

In dit lijstje zie je alleen de mannen staan, maar als de vrouwen ook zouden worden meegenomen en Puck Pieterse nog eens op het podium van de Amstel terechtkomt (zeker net ondenkbaar), moet Gilbert vrezen voor z'n eerste plaats. De Amersfoortse studente liet al eens zien niet vies te zijn van een adtje.

Luik-Bastenaken-Luik

Volgende week hoeft Tom Pidcock niet te adten als hij op het podium van Luik-Bastenaken-Luik staat. Bij die koers is voor zover wij weten geen grote biersponsor betrokken. Of hij daar op het podium terechtkomt, is ook nog maar zeer de vraag.

In die koers rijdt ook Tadej Pogacar weer mee namelijk en daarmee is ook de grote favoriet voor de koers genoemd. Het wordt ook interessant om te kijken wat Mathieu van der Poel in de Ardennen kan.

Voor het zover is, staat woensdag eerst nog de aangekondigde 'massasprint' op de Muur van Huy op het programma in de Waalse Pijl.

Pelotonpraat
  • Beeld: screenshot Eurosport