Thibau Nys hekelt Vlaamse sensatiepers: 'Jammer, want ik ben altijd heel open naar journalisten toe'

Thibau Nys ergert zich aan hoe sommige Vlaamse media zijn woorden verdraaien en geeft daar een mooi voorbeeld van. En hij deelt ook nog een bizarre anekdote over zijn dopingparanoia.  

thibau nys poseert voor foto

Thibau Nys begon vorige week zijn wegseizoen in de Ronde van Romandië en dat deed de 21-jarige renner met verve: hij won er fraaie wijze een bergrit vanuit de vroege vlucht. Daarmee bevestigde hij zijn talent en ook gezien zijn bekende papa zal de media-aandacht in Vlaanderen er daardoor zeker niet minder op worden.

Rotte appels

An sich presenteert de renner van Lidl-Trek (en crosser van Baloise-Trek Lions) zich op een verfrissende manier in de media. Hij heeft, zeker voor zo'n jong iemand, altijd een open woordje klaar over de koers en randzaken. Maar dat komt het soms duur te staan door sensatielust van de Vlaamse media.

Dat vertelt Nys in een Vlaamse podcast die ironisch genoeg Gossip Guy heet. "Ik vind het jammer, want ik ben altijd heel open naar journalisten toe. Ik ben altijd heel eerlijk en sta altijd klaar om hen na een goed of slecht resultaat te woord te staan. Zij weten dat ook en dat appreciëren ze, wat ook wederzijds is. Ik heb heel veel respect voor hen, maar de op sensatiebeluste journalisten zijn de rotte appels in het hele verhaal."

"Zij kunnen een imago van creëren, terwijl je helemaal niet zo bent. In de koerswereld heb ik een vrij uitgesproken persoonlijkheid ten opzichte van andere ingetogen renners en daardoor wordt dat misschien wel afgeremd, omdat je niets meer verkeerd durft zeggen", legt Nys uit hoe de slechte ervaringen tot nu toe hem wat afremmen.

'Snelste Belg'

Aan de hand van een voorbeeldje doet Nys uit de doeken wat hij precies bedoelt. "Twee jaar geleden werd ik geselecteerd voor het EK op de weg bij de beloften. Ik had nog niet veel bewezen en er werd gevraagd naar mijn rol binnen de Belgische selectie."

"Ik zei dat ik een vrije rol kreeg, de ploegmaats kon helpen waar nodig, maar als het erop aan kwam, zou er wel mijn kaart getrokken worden in de sprint. In onze 'klimploeg' was ik wel de snelste, maar ik zei niet van heel België of van iedereen. De volgende dag stond er in de krant 'Thibau Nys: 'Ik ben de snelste Belg'."

Nou, dat heeft Nys geweten. En het was ook niet voor het ;laatst dat zoiets gebeurde. "Daarop kwamen dan honderden negatieve reacties, maar zo gaat het elke dag. Ik probeer dat tegen te gaan door de artikels op Facebook te rapporteren, maar dat heeft geen effect. Je kan er gewoon niets tegen doen."

Vriendin niet kussen

Niet alleen in de omgang met de media is het oppassen. Ook het dopingspook waart altijd rond in de wielerwereld. Nys vertelt dat hij soms een beetje paranoïde wordt en heeft ook daar weer een even bizar als grappig voorbeeld bij.

"Onlangs had m’n vriendin (dat is Nederlandse Anna Eikendal, hier lees je meer over haar, red.) ook last van een koortsblaas boven haar lip en daar moest ze zalf met cortisone opsmeren. Ik heb haar toen een week geen kus gegeven."