Deze 14 Belgen komen aan de start van de Giro (plus wat wij van ze verwachten)

Er staan veertien Belgen aan het vertrek en die renners hebben behoorlijk wat kans op succes. We nemen het met je door!

Uijtdebroeks

1) Quinten Hermans

Quinten Hermans trekt zijn voorjaar door in de Giro d'Italia, waar hij vaker voor eigen kans mag rijden dan in de Tour de France. In de eerste week heeft de kopman van Alpecin-Deceuninck meteen twee kansen. Rit één moet hem goed liggen, terwijl hij als crosser ook op de gravelwegen goed uit de voeten moet kunnen.

2) Jimmy Janssens

Jimmy Janssens is een vast gezicht bij Alpecin-Deceuninck. Samen met Mathieu van der Poel, Gianni Vermeersch en Jonas Rickaert is hij er al bij vanaf dat de ploeg in 2019 een proflicentie kreeg. We zullen Janssens veelvuldig in de vlucht van de dag zien.

3) Timo Kielich

Timo Kielich is een moderne renner. Een renner met een sprintje, maar ook iemand die een heuveltje kan overleven. Een nadeel is dat zijn kopman Kaden Groves dat ook kan. Maar toch, kijk niet gek op als Kielich vanuit de vlucht van de dag eens dicht bij een ritzege gaat komen.

4) Edward Planckaert

Edward Planckaert is een onderschatte renner. Dat liet hij in Parijs-Roubaix zien, waar hij Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel in uitstekende positie bracht. Deze Giro d'Italia zal hij zich normaliter volledig wegcijferen voor Groves.

5) Fabio Van den Bossche

Dan is er nog Fabio Van den Bossche, die zijn debuut maakt in een grote ronde. Zijn potentie is er bij Alpecin-Deceuninck nog niet helemaal uitgekomen, maar mede door zijn ervaring op de baan is hij een goede waarde in het positioneren van sprinter Groves.

Quinten Hermans won dit jaar een rit in de Ronde van Baskenland

6) Jenthe Biermans

Jenthe Biermans is snel aan de meet, maar wil hij echt meespelen om een dagzege zal hij dat waarschijnlijk vanuit een vluchtpoging moeten doen. Een voordeel dat hij heeft: bij zijn ploeg Team Arkéa-B&B Hotels hoeft hij in overgangsetappes op verder niemand te letten.

7) Dries De Pooter

Dries De Pooter staat aan de vooravond van zijn debuut in een grote ronde. De renner van Intermarché-Wanty is snel aan de meet, maar weet ook een heuveltje te overleven. Net als zijn kopman Biniam Girmay. Reed onder meer naar een aantal ereplaatsen in de Tour of Oman dit seizoen.

8) Jasper Stuyven

Jasper Stuyven zelf was glashelder: tot de eerste rustdag hoef je weinig van hem te verwachten. Na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen werd het een race tegen de klok, die hij uiteindelijk heeft gehaald. Na de eerste rustdag zal hij kijken voor eigen kansen, maar zal hij ook sprinter Jonathan Milan bijstaan.

9) Edward Theuns

Hetzelfde geldt voor Edward Theuns, die zich bij Lidl-Trek eveneens zal wegcijferen voor Milan. Theuns moet de kopman in positie brengen. Iets dat hij goed kan, maar waar het Milan juist aan schort.

10) Tim Merlier

Tim Merlier is de grootste zekerheid op Belgisch succes. De sprinter verkeert al heel het jaar in vorm en won dit seizoen al zeven keer. Daarmee gaf hij het voorjaar van Soudal Quick-Step nog enige glans. Merlier won al eens een rit in de Giro d'Italia.

De grootste zekerheid op Belgisch succes

11) Pieter Serry

Wat Jos van Emden in Nederland was voor de Giro d'Italia, is Pieter Serry in België. Serry staat aan de vooravond van zijn tiende deelname aan de Italiaanse ronde. Van Emden won ooit een etappe, en dat zou de sympathieke Serry ook meer dan gegund zijn.

12) Bert Van Lerberghe

Bert Van Lerberghe is de vaste lead-out van Merlier. De twee studeerden vroeger samen en zijn meer dan collega's van elkaar. Op en naast de fiets kunnen de twee lezen en schrijven met elkaar. Dat liet Van Lerberghe dit voorjaar zien met een aantal fenomenale lead-outs.

13) Mauri Vansevenant

De man in vorm: Mauri Vansevenant. Enigszins verrassend nestelde Vansevenant zich tussen de beste renners van de heuvelklassiekers. Met twee knappe ereplaatsen tot gevolg. Maar Vansvenant zou ook de handen weer eens in de lucht willen steken. Zeker vanuit een kopgroep moet hij heel ver kunnen komen.

14) Cian Uijtdebroeks

Net als Nederland (Thymen Arensman) heeft België één renner komende Giro d'Italia die in staat moet zijn om een goed algemeen klassement te rijden: Cian Uijtdebroeks. De renner van Team Visma | Lease a Bike liet vorig jaar in de Vuelta a España zien bij eerste tien te kunnen eindigen, en toen was het startveld een stuk beter dan nu in de Giro d'Italia. Top vijf zou tot de mogelijkheden moeten behoren.