Manager Pogacar: 'Hij wil vooral dat iedereen rondom hem gelukkig is'

Alex Carera gelooft dat Tadej Pogacar alle grote rondes, alle monumenten én de wereldtitel kan winnen.

Pogacar

De wereldtoppers beschikken tegenwoordig allemaal over een manager/makelaar. Die helpen de renners bijvoorbeeld om een zo gunstig mogelijk contract te onderhandelen. Eén van de bekendste wielermakelaars is Alex Carera. De flamboyante Italiaan met cowboytrekjes verdedigt de belangen van onder meer Tadej Pogacar.

Carera begon al op zijn 22e samen met zijn broer Johny met renners, maar ook atleten uit andere sporten, te vertegenwoordigen. In 2013 hing zijn leven even aan een zijden draadje toen hij zwaargewond raakte bij een ongeval met een spookrijder die het leven liet. Carera werd in kritieke afstand afgevoerd naar het ziekenhuis en onderging meerdere operaties aan de benen, maar hij herstelde wonderwel.

"In het begin gedroegen ze zich soms als cowboys, maar met de jaren gingen ze professioneler werken", omschrijft Patrick Lefevere de broers. "Ze onderhandelen fel en met vuur, maar eigenlijk kan ik geen kwaad woord over hen zeggen."

Veel te zware fiets

Carera leerde Pogacar kennen in 2016 tijdens de Giro della Lunigiana. "Daar won Tadej op een veel te zware fiets", vertelt hij aan Het Nieuwsblad. "Die dag nog zaten we bij Tadej op hotel. Ons vermoeden klopte. Zijn fiets was 9,5 kg of zo en toch won hij."

"Niet veel later gingen we naar Komenda (gemeente in Slovenië waar Pogacar opgroeide). Daar hebben we tien minuten met hem gepraat en dat volstond om op zijn 18de een contract met ons te tekenen."

Volgens Carera is het fenomeen uit Slovenië een hele gemakkelijk jongen om te managen. "Tadej is nog altijd dezelfde als toen hij neoprof was. Wat voor hem het belangrijkste is, zijn de mensen rondom hem. Hij wil liefst dezelfde mecaniciens, verzorgers, PR-mensen, sportdirecteurs… in zijn buurt. En hij wil dat zij gelukkig zijn. Dat bespaart hem stress."

"Tadej heeft een hechte band met het team. Zijn eerste Tour heeft hij bijna op zijn eentje gewonnen, maar vandaag kan hij vertrouwen op heel sterke renners rondom zich. Ik sluit niet uit dat hij zijn hele carrière bij UAE blijft."

Alles winnen

Pogacar waagt zich straks aan de aartsmoeilijke dubbel Giro - Tour. De laatste renner die beide koersen in één seizoen won, was Marco Pantani in 1998. Carera gelooft dat Pogacar 'Il Pirata' kan opvolgen. "Met wat geluk, waarom niet?"

Ondanks zijn prille leeftijd (hij is er nog altijd maar 25!), reed Pogacar al een fenomenaal palmares met 70 (!) overwinningen bijeen. Carera ziet zijn poulain in staat om alle grote rondes, monumenten en de wereldtitel te winnen. "Ik weet nog niet wanneer, maar ooit staat hij aan de start in Roubaix."

"Die jongen wil altijd alles winnen. Ook op de PlayStation. FIFA speelt hij altijd met Manchester City, hij wint iedere keer. Alleen in het padel heb ik Ciccone en Tadej geklopt met zijn vriendin Urska als partner."