Pogacar met 10 koersdagen naar de Giro: 'Hij heeft verschillende keren gevloekt: 'José, die koers is echt cool, mag ik er echt niet starten?''

Tadej Pogacar is de absolute topfavoriet om de Giro d'Italia te winnen. 

Pogacar
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Sportief manager José Matxin vertelde Het Laatste Nieuws over Pogacar, die later dit jaar ook de Tour de France nog hoopt te winnen. Is het mogelijk fysiek en mentaal fris te blijven? "Door hem elke maand voldoende rustdagen en decompressie bij zijn familie te gunnen, plus te snoeien in zijn programma voor de Giro."

Pogacar heeft slechts tien koersdagen momenteel, en ja, liefst zeven overwinningen. "Van de andere klassementsrenners is dat veruit het minste. Na de zege in de Ronde van Lombardije lieten we hem bewust vijf maanden niet koersen tot Strade Bianche. Dat was een moeilijke periode, want Tadej is een koersbeest."

"Hij heeft verschillende keren gevloekt: 'José, die koers is echt cool, mag ik er echt niet starten?' We hebben telkens neen moeten zeggen. Dat was voor ons de enige juiste beslissing. Om dezelfde reden slipte hij ook de Vlaamse klassiekers ten voordele van de Ronde van Catalonië. Over de kasseien hotsen, had dit jaar geen zin. In competitie wilden we hem vooral laten klimmen in functie van de Giro en Tour."

Beter dan Luik

Pogacar is verreweg de grootste favoriet. Zeker na zijn geweldige optreden in Luik-Bastenaken-Luik. "Luik was een belangrijk doel voor Tadej. Hij had voor zichzelf nog iets goed te maken nadat hij er vorig jaar in het ziekenhuis belandde, vier weken training verloor, niet kon starten in de Dauphiné en dus 'blind' naar de Tour vertrok."

Is hij nog beter dan in La Doyenne? "Zijn niveau in Luik was heel goed. Nadien heeft hij thuis hersteld, goed getraind en mentaal de batterijen opgeladen voor drie weken Giro. Normaal moet hij nog beter zijn."