Karsten Kroon: 'Ik heb vaak gedacht: hoe lang word ik nog gedoogd als commentator?'

Karsten Kroon is de vaste Eurosport-commentator tijdens de Giro d'Italia. Hij maakte vijanden, maar vooral fans. 

Kroon

Sinds 2018 doet Kroon de Giro d'Italia samen met Jeroen Vanbelleghem. Vorig jaar spraken we het duo in aanloop naar de Italiaanse ronde en vroegen we ze naar hun samenwerking. Zeker in het begin begrepen de twee elkaar niet altijd. Vanbelleghem een jaar terug:

"Dat komt ook doordat wij totaal verschillende personen zijn. Ik ben gestructureerd, Karsten niet. Daarom klikt het ook zo goed. We zijn complementair aan elkaar. Ik ben losser geworden door Karsten, maar met twee Karsten Kroons kun je geen uitzending maken."

Kroon vergelijkt het met de koers. "Jeroen is een beetje de Chris Froome. Van de cijfertjes, alles heel correct geregeld. Ik ben meer de speelvogel. Een beetje een Mathieu van der Poel. Ik vind het fijn dat Jeroen de regie heeft en ik mijn eigen invulling kan geven. Dan komt het weleens voor dat ik voor mijn gevoel een hele goede grap maak en Jeroen vervolgens zegt: ‘Er is nog 23 kilometer te gaan.’ Dan denk ik: gozer, ik maak net een hele goede grap."

Golden Retriever

Vanbelleghem: "Al heeft dat niet per se met regie houden te maken. Dat is omdat ik de grap niet begrepen heb of omdat ik het écht niet grappig vind, haha. Of dan vraag ik iets aan Karsten en reageert hij niet. Dan zijn er twee opties: hij heeft het niet gehoord omdat hij is afgeleid of hij heeft zichzelf per ongeluk op mute gezet. Eerst dacht ik: verdomme Karsten, dit is niet goed voor de uitzending. Nu zie ik het grappige voor het publiek juist ervan in."

Net als het geval is als Kroon afgeleid wordt door wilde dieren. Regelmatig is er tegen hem gezegd dat het wat minder van de-hak-op-de-tak mag. "Ik ben me ervan bewust. Als ik een Golden Retriever zie, begin ik daar over. Dat is óók de ADHD die ik heb. Loopt er nu een hond langs, dan ben jij voor mij verdwenen.

"Zo werkt mijn hoofd en dat weet ik van mezelf. Ik heb vaak gedacht: hoe lang word ik nog gedoogd? Ik kan me voorstellen dat mensen me vervelend vinden. Kijkers hebben aan mij moeten wennen, denk ik."

Nieuws
  • Cor Vos