Pogacar in aanloop naar Giro: 'Ik ben beter dan vorig jaar en ik geniet nog meer'

Tadej Pogacar stond in aanloop naar de Giro d'Italia, die zaterdag van start gaat, de pers te woord. 

Pogacar

Zaterdag weerklinkt in Turijn het startschot van de 107e Giro d'Italia. Tadej Pogacar stoomde zich de voorbije weken op de Sierre Nevada klaar om straks zijn eerste roze trui te veroveren. De Sloveen is torenhoog favoriet, want zijn grootste rivalen verschijnen niet aan de start.

Wat hij sinds Luik-Bastenaken-Luik allemaal uitgespookt heeft? "Ik heb veel getraind, wat tijd gespendeerd met mijn familie en ben gaan karten met mijn ploegmakkers/vrienden", zegt hij op een persconferentie, bijgewoond door Wieler Revue. "Ik heb de dagen zitten aftellen en de zenuwen beginnen te komen."

Pogacar kijkt er erg naar uit om zijn eerste Giro te rijden. "Ik hou ervan om Italië te koersen, ik hou van de Italiaanse fans, er gaan ook veel Sloveense fans aanwezig zijn. Er zullen veel ritten zijn waar een massa volk zal komen opdagen op de cols. Ik kan niet wachten!"

De openingsrit is al meteen een pittige heuveletappe. De kans is dus reëel dat Pogacar de eerste roze trui zal veroveren en ermee naar Rome zal fietsen. "Maar dat is geen doel. Ik hoef het roze niet op de eerste dag te veroveren. Maar als ik een rit kan winnen en de roze trui kan pakken ga ik die kans natuurlijk niet laten liggen. Maar ik moet het slim spelen."

Concurrentie

Van welke rivalen hij het meest schrik heeft? "Er komen veel sterke jongens naar de Giro. Er kunnen veel verrassingen gebeuren in drie weken. Er staan ook veel jonge renners in goede vorm aan de start."

"Naast deze 'young guns' denk ik dat Romain Bardet getoond heeft dat hij in uitstekende vorm is. Geraint Thomas zal er ook staan. Hij heeft zich goed voorbereid en zal niet teleurstellen in de bergen en tijdritten. Op dag twee zullen we al zien hoe iedereen er voor staat."

Velen zijn ervan overtuigd dat Pogacar straks onklopbaar is en dat de concurrentie kansloos is. "Ik vind het wat respectloos voor de andere renners. Maar misschien is het ook een beetje mijn eigen schuld."

Pogacar heeft dit voorjaar extra aandacht besteed aan het tijdrijden. "Ik ben er meer mee bezig geweest dan vorig jaar. Het voelde redelijk oké, maar niet zo goed als op de gewone fiets. Ik heb nu meer vertrouwen voor de tijdritten. Ik zou graag meer op de tijdritfiets trainen."

Vingegaard

Zijn grootste rivaal, Jonas Vingegaard, ligt momenteel in de lappenmand nadat hij zwaar ten val kwam in de Ronde van het Baskenland. Pogacar zag de horrocrash live op televisie gebeuren. "Ik was samen met mijn vriendin Urska Zigart naar de koers aan het kijken. Toen de crash gebeurde waren we even stil."

"Het waren gruwelijke beelden. Vreselijk om te zien. Er lagen veel renners op de grond die niet bewogen. Dit wens je niemand toe. Er staat Jonas een lange revalidatie te wachten. Ik hoop dat hij goed herstelt. Ik heb hem nog niet gesproken. Het is een harde periode voor hem. Hopelijk krijgt hij de beste steun van familie en vrienden. Zo'n crash kan trauma's veroorzaken."

Naar welke klim hij het meest uitkijkt? "Eén van mijn favoriete ritten is de etappe naar Livigno. Ik kijk ook uit naar de laatste aankomst bergop op de Monte Grappa. Het gaat een mooie Giro worden. In het parkoers zitten veel mooie cols die ik ken van jaren geleden en die speciaal voor mij zijn. Ik heb er nog getraind."

Menig wielerfan is het erover eens dat Tadej Pogacar de beste renner ter wereld is. Maar de beste Tadej hebben we nog niet gezien. "Ik denk dat ik dit jaar nog beter ben. Ik voel me comfortabeler op de fiets. Ik geniet er ook nog meer van dan vroeger."

Meer trainen, minder koersen

Dit voorjaar doet Pogacar voor het eerst iets wat tegen zijn natuur is. Hij ging veel meer trainen en minder koersen, maar dat beviel hem wel. "Ik hou er van om hard te trainen en wat te rusten tussen de trainingen. Dat is hoe je beter wordt. Als je van koers naar koers gaat kan je zonder dat je het weet vermoeidheid opbouwen."

"Je bent ook meer gemotiveerd als je minder koerst, thuis traint en weet dat de vorm goed is. Het is goed voor je hoofd als je met die mentaliteit naar de start gaat", aldus Tadej Pogacar.