Jeugdcoach Pogacar verklaart waarom niet Pogacar, maar Roglic de held is in Slovenië

Na de Tour van 2020 heerste in Slovenië een soort van rouwstemming, maar niet bij de jeugdcoach van Tadej Pogacar!

Pogacar

De Slovenen zijn een apart wielervolk. Twee van de allerbeste renners ter wereld zijn geboren in het landje dat kleiner is dan België en amper 2 miljoen inwoners telt. De twee fenomenen zijn over de hele wereld erg geliefd, maar in Slovenië is Roglic veel populairder dan zijn landgenoot.

De ex-schansspringer is in zijn thuisland een halfgod, Pogacar niet. Dat werd voor het eerst op bizarre wijze duidelijk in de Tour van 2020. Pogacar sloeg de wielerwereld met verstomming door de jongste na-oorlogse Tourwinnaar ooit te worden, misschien wel de grootste stunt uit de wielergeschiedenis. Toch waren heel veel Slovenen boos en teleurgesteld. Pogacar had namelijk in extremis de gele trui afgesnoept van Roglic!

Eén van de weinige Slovenen die toen wél dogelukkig was, is de jeugdcoach van Pogacar. "Het was een vreemde dag", zegt Miha Koncilija in een interview met Het Nieuwsblad. "Terwijl 90 procent van Slovenië triest was omdat Roglic de Tour verloor, heerste er bij ons euforie."

Roglic was de eerste

Waarom de Slovenen Roglic wél en Pogacar niet adoreren? "Hij was de eerste renner die knappe prestaties leverde", legt Koncilija uit. "Doordat Primoz uit het schansspringen komt en ondanks zijn vele valpartijen telkens weer terugkeert, kunnen veel mensen zich met hem identificeren."

"Slovenen scharen zich allemaal achter iemand die iets buitensporigs presteert. Roglic was de eerste die grote overwinningen mee terug naar ons land bracht. Hij was al een ster toen Tadej nog naam moest maken. Daardoor is hij altijd de chouchou gebleven."

Pogi Team

Zoveel jaren later staat Koncilija op de loonlijst van zijn vroegere pupil. Hij staat aan het hoofd van Pogi Team, de jeugdploeg van Pogacar. "Tadej helpt ons financieel en schakelde ook zijn sponsors in voor helmen, fietsen, brillen… Zo kunnen we 200 wielrennertjes van 6 tot 18 jaar laten fietsen. Zonder zijn hulp zou dat niet mogelijk zijn. Dankzij Tadej heb ik een beter loon."