Eddy Merckx over Tadej Pogacar: 'Hij is niet onverslaanbaar'

Eddy Merckx won drie keer de Giro en Tour in hetzelfde seizoen en hij gelooft dat Tadej Pogacar ook die straffe dubbel kan pakken.

Merckx

Tadej Pogacar wil dit seizoen wielergeschiedenis schrijven. Hij waagt zich aan de aartsmoeilijke dubbel Giro - Tour en wil beide rondes winnen. De laatste die daar in slaagde was de betreurde Marco Pantani in 1998. Maar als iemand 'Il Pirata' kan opvolgen, dan is het wel het wonderkind uit Slovenië.

Eddy Merckx, die zelf drie (!) keer de dubbel wist te winnen, is ervan overtuigd dat Pogacar het kan waarmaken. "Hij koerste wat minder in het voorjaar om fris aan de start te staan", zegt de Kannibaal ineen interview met La Gazzetta dello Sport. "Op deze manier lijkt het dat hij in de Tour nooit ‘in reserve’ zal moeten gaan. Het is mogelijk om beide grote rondes te winnen."

Volgens Merckx wordt de fysieke paraatheid van Vingegaard een cruciaal element. "Ik weet niet wat er zal gebeuren tussen nu en 21 juli (wanneer de Tour eindigt, red.). Zal Vingegaard bijvoorbeeld deelnemen aan de Tour of niet? Tadej is wel geweldig. Dat is zelfs een understatement. Maar hij is niet onverslaanbaar.”

Darmcrisis

Merckx gaf ook een update over zijn gezondheid. In de nacht van 26 op 27 maart werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar de artsen een gekantelde darm vaststelden. Merckx onderging om 3 uur 's nachts een operatie en daarbij werd een aanzienlijk deel van zijn darm verwijderd.

De vijfvoudige Tourwinnaar is als gevolg van die darmcrisis flink vermagerd. "Ik was echt bang. Het gaat al een beetje beter. Ik probeer langzaam te herstellen. Het is nu slecht weer in België, dus het is niet echt uitnodigend om naar buiten te gaan. Maar zo kan ik de Giro wel volgen op televisie, natuurlijk.”