Giro d'Italia: Benjamin Thomas verrast de sprintersploegen en bezorgt Cofidis eerste zege van het seizoen

Benjamin Thomas heeft in de vijfde etappe van de Giro d'Italia voor een daverende verrassing gezorgd door de etappe te winnen.

Thomas

In de beginfase van de etappe lag een klim van vijftien kilometer aan zo'n vier procent. Alpecin-Deceuninck besloot het in dienst van Kaden Groves hard te maken. Fabio Jakobsen was de enige die al snel werd gelost. Net onder de top verloren ook Tim Merlier en Caleb Ewan de aansluiting, maar uiteindelijk kwam alles weer samen omdat het nog te ver van de meet was om vol door te rijden.

Door het hoge tempo van Alpecin-Deceuninck werd wél de eerste vluchtpoging tenietgedaan. Vervolgens werd na die klim een tweede aanval op gang gezet met Michael Valgren, Benjamin Thomas, Andrea Pietrobon en Enzo Paleni. Zij waren daardoor nog relatief fris. Omdat zij pas laat ten aanval trokken en doordat de wind gunstig stond, hadden de sprintersploegen hun handen vol aan de achtervolging.

Eerste overwinning Cofidis

In het peloton was het onrustig geweest met onder meer valpartijen van Christophe Laporte, Attila Valter en Michael Woods. De renners leken zich op te maken voor een massasprint, maar met nog drie kilometer te gaan hadden de vier vooraan nog een voorgift van een halve minuut. Het zou dan ook een dubbeltje op z'n kant worden. Pietrobon, die al even in laatste wiel bleef hangen, viel in de laatste kilometer aan.

De Italiaan bleek nog iets in zijn benen te hebben, waarna Paleni zich volledig opofferde. Pietrobon kwam heel dicht, maar Valgren ging op tijd de sprint aan. Alleen zat er nog een renner in zijn wiel: Thomas. De Fransman speelde het perfect en spurtte overtuigend naar de zege. Het is pas de eerste overwinning dit jaar van zijn team Cofidis.

Nieuws
  • Cor Vos