Miguel Angel Lopez door CAS vrijgesproken na vermeend dopinggebruik

De uitspraak van het Hof van Arbitrage voor Sport is een financiële opdoffer voor Astana Qazaqstan.

Lopez

Het vermeende dopinggebruik van Miguel Angel Lopez kan niet bewezen worden. Dat oordeel velde het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS). Dat betekent dat Lopez, die in juli 2023 door de UCI geschorst werd, vrijgesproken is van doping.

De Colombiaanse klimmer werd twee jaar geleden in verband gebracht met Operacion Ilex, dadt draait rond de controversiële arts Marco Maynar. Die zou Lopez dopingproducten hebben bezorgd in aanloop naar de Giro d'Italia 2022. Maynar ontkende dat hij Lopez verboden middelen gaf en Lopez zelf schreeuwt tot op vandaag zijn onschuld uit.

Toch werd 'Superman' Lopez eind 2022 op straat gezet door Astana Qazaqstan. De Kazachse formatie vond dat er genoeg bewijs was om hem met dringende reden te ontslaan. De Colombiaan dacht daar duidelijk anders over en trok naar het Internationaal Sporttribunaal.

Achterstallig loon betalen

Daar werd Lopez in het gelijk gesteld. Wegens een gebrek aan bewijs is hij nu vrijgesproken. Astana Qazaqstan moet hun voormalige renner daarom alsnog zijn salaris van dat jaar betalen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van die uitspraak zijn voor de schorsing die de UCI hem oplegde.

Lopez ging na zijn ontslag aan de slag bij het continentale Team Medellín - EPM. Hij won op een lager niveau de ene na de andere koers. In de Vuelta a San Juan klopte hij zelfs Remco Evenepoel & co in de koninginnenrit. Dit seizoen kwam hij nog niet in actie en hij zit momenteel ook zonder ploeg.

Nieuws
  • Cor Vos